Direct naar artikelinhoud

Aquino-advocaten onder vuur

Vormt het leger aan dure advocaten op het drugsproces rond de Aquino's een bedreiging voor de rechtsstaat? Professor strafrecht Brice De Ruyver (UGent) vindt alvast van wel. Een populistisch idee, zegt Walter Van Steenbrugge, die de hoofdverdachte verdedigt.

Criminoloog Brice De Ruyver trok gisteren in De Standaard van leer tegen de advocaten op het drugsproces rond de familie Aquino in Hasselt. Sommige leden van de familie riskeren tot vijftien jaar cel, maar speculeren erop dat de strafvordering komt te vervallen.

Maanden voor de start van het onderzoek eind 2012 schakelde de politie immers de Nederlandse crimineel Bart Stevens in. Op kosten van de Belgische speurders moest hij leden van de familie Aquino rond de tafel zien te krijgen met de man achter een grote Spaans-Belgische trafieklijn voor cocaïne. De wet is duidelijk: het inzetten van burgerinfiltranten is verboden en leidt tot nietigheid van de procedure. De speurders hielden hun infiltratiepogingen geheim, maar toen ze hun afspraken met Stevens niet nakwamen, bezorgde die de advocaten 220 mails die hij tussen 2011 en 2013 uitwisselde met de politie.

Op nieuwsfora regent het al dagen verontwaardigde reacties over hoe toppers als Jef Vermassen of Sven Mary alles in de strijd gooien voor de Aquino's. Terecht ook, vindt De Ruyver. Hij vindt het 'zeer laag' dat Mary klacht indiende tegen de speurders.

"Ik ken politiemensen en magistraten die georganiseerde criminaliteit bestrijden. Als ik zie hoe die mensen daar dag en nacht mee bezig zijn, dan vind ik dat een grove beschuldiging. Hoe sommige advocaten in Hasselt tekeer zijn gegaan, doet me denken aan de manier waarop Silvio Berlusconi in Italië de magistratuur aanvalt."

Volgens advocaat Walter Van Steenbrugge, die in het proces rond de Aquino's optreedt voor medehoofdverdachte Nico Beckx, heeft De Ruyver de essentie gemist: "Hij gaat de vox populi achterna. Als hij ooit aan zijn studenten zal vragen of ze begrepen hebben wat er precies wordt bedoeld met politionele provocatie en er komt er een met de Aquino's als voorbeeld, zal hij niet anders kunnen dan grote onderscheiding geven. Als politiemensen je proberen te pakken op basis van manifest valse stukken, kun je enkel hopen dat het debat in de rechtszaal ten gronde kan worden gevoerd, zoals nu in Hasselt. Of je nu Aquino heet of De Ruyver. Ik vrees dat hij zich gewoon niet goed heeft geïnformeerd."

Honoraria

In Nederland wil D66 opheldering van justitieminister Ivo Opstelten. Stevens opereerde kennelijk met toestemming van de Nederlandse politiediensten, wat ook daar volledig indruist tegen de wet. In België lijken vooral de honoraria van de advocaten de geesten te beroeren. "Kijk naar de realiteit", zegt De Ruyver. "Mensen die leven van een uitkering, maar die zich een dergelijke batterij advocaten kunnen veroorloven. Ik heb daar veel vragen bij."

Sven Mary: "Een van de leden van de familie Aquino leeft inderdaad van een uitkering, maar niet mijn cliënt (Silvio, DDC). Hij heeft zijn eigen bedrijf, betaalt RSZ, vennootschapsbelasting en personenbelasting. En ja, ook zijn advocaat, nu hij op volkomen leugenachtige gronden vijftien jaar gevangenis riskeert. Ik heb inderdaad klacht ingediend tegen speurders en magistraten wegens valsheid in geschrifte. Wanneer had ik het anders moeten doen? Nadat het proces afgelopen is, en mijn cliënt veroordeeld voor iets wat hij niet heeft gedaan?"

Jef Vermassen, advocaat van een andere hoofdbeklaagde in het proces, wil in dit stadium van het proces nog niet reageren. "Dat zou deontologisch niet goed zijn."