Direct naar artikelinhoud

Platenfirma EMI zoekt extra kapitaal

De Britse platenmaatschappij EMI zag haar verlies in 2009 fors krimpen. Toch heeft ze extra kapitaal nodig om uit handen te blijven van haar huisbankier Citigroup. Dat meldt Maltby Capital, de holdingcompany van EMI, in zijn jaarverslag. EMI is de platenfirma van onder meer Coldplay, Robbie Williams, Kylie Minogue en Gorillaz.

EMI heeft genoeg inkomsten om de rente op zijn schuldenlast van 3 miljard pond (2,47 miljard euro) af te lossen, maar kan zonder extra kapitaalinjectie op termijn niet voldoen aan de bankratio’s van Citigroup.

Eerder dit jaar haalde EMI-eigenaar Terra Firma, de moedermaatschappij van Maltby, al 86,4 miljoen euro op. Ook toen dreigde EMI niet meer aan de kredietvoorwaarden van Citigroup te voldoen. In maart 2011 zal de Amerikaanse bank haar voorwaarden voor EMI opnieuw toetsen. Terra Firma onderzoekt diverse opties om tegen die tijd aan de voorwaarden te voldoen. Daaronder valt het werven van nog eens 296 miljoen euro onder investeerders gedurende de resterende looptijd van alle leningen.

Intussen is in 2009 het verlies gedaald tot 622 miljoen euro. In 2008 bedroeg dat verlies nog 1,9 miljard euro. De ‘Fab Four’ zijn in grote mate verantwoordelijk voor het betere resultaat. EMI verkocht vorig jaar meer dan 13 miljoen albums van de geremasterde Beatlescatalogus. Ook Katy Perry deed het erg goed in de (download)winkel.

In juni werd Roger Faxon, hoofd van de publishingafdeling, de nieuwe CEO. Zijn eerste ingreep was het samenbrengen van de platendivisie en de publishingafdeling. Platenfirma EMI wil zich onder leiding van Faxon verbreden tot een ‘muziekmaatschappij’ die ook inkomsten moet halen uit merchandising en concerten.