Direct naar artikelinhoud

Kaakslag

Dag lieve linkse lakse kerk, ik zal het maar toegeven. Diep in mij schuilt een Kristien Hemmerechts, verborgen als een verschrompelde embryo in mijn nieren. Niet in de zin dat ik na één optreden van één komiek een volledige generatie over dezelfde kam scheer. Want dan kan ik evengoed beweren dat alle Vlaamse schrijfsters hysterische homohaters zijn, omdat ik enkel de roman ‘Met je flikken van mijn vent, vuile flikker’ van Trudy Zandlaars heb gelezen, bij uitgeverij ‘Waarom niet’.

Maar net zoals Heimat Hemmerechts ben ik van mening dat humor soms te ver gaat en net als Herhaling Hemmerechts ben ik van mening dat een bepaalde vorm van humor vaak moedwillig bepaalde minderheden kwetst en niet altijd diegenen die zich per definitie beledigd voelen. Want in dit specifieke geval behoor ik zelf tot de geviseerde minderheid.

Het begon, zoals alles de afgelopen maanden, bij de N-VA, de nieuwe veilige haven van ex-socialist Siegfried Bracke. Na weken van amateurisme in de media bekende en minimaliseerde de media-expert zijn partijdig verleden, om er direct een links complot bij te verzinnen. Geloof mij, ik ken socialisten, die zijn echt niet zo snugger en georganiseerd dat ze in staat zijn een samenzwering op poten te zetten. Ze zijn zelfs niet in staat om de Armeense genocide te erkennen uit angst om hun drie Turkse kiezers te verliezen. Wat Bracke meemaakte, is volledig te wijten aan schaamte en politieke onkunde. Iets wat hem zeker geen unicum maakt binnen het halfrond en de wandelgangen. Zijn volgende stap echter was er een van ontegensprekelijke kwaaie wil, de reden voor mijn intentie om een rechtszaak te starten wegens smaad en eerroof. Vorige vrijdag, rond acht uur ’s ochtends twitterde de heer Bracke dat hij ooit misdienaar is geweest, een bekentenis die zijn achterban als extreem grappig en spitant opvatte. Maar voor het comedylandschap een zoveelste kaakslag.

Al jarenlang lijden wij professionele komieken in alle stilte onder zoveel ontzettend flauwe moppen die beantwoord worden met overdadig onderdanig geschater. Al sinds mijn jeugd wordt mijn prille ziel geconfronteerd met beelden van koningen, prinsen, pausen, bisschoppen en andere hoogwaardigheidsbekleders wiens stomme opmerkingen als hilarisch worden ervaren door jaknikkers en hielenlikkers. Maar nog nooit kerfde een aanval op humor zo diep als deze keer.

Wij, komieken, zijn simpele mensen. We verwachten weinig van het leven. Genoeg optredens om onze kinderen eten te geven en soms opduiken in een Woestijnvisquiz met voorgekauwde moppen en ingeoefende chaos. Meer vragen we niet. We spreken de taal, vragen geen subsidies, betalen belastingen, pikken geen jobs van hardwerkende Vlamingen, gaan pas de baan op als files opgeklaard zijn en vallen niemand lastig, behalve als ze op de eerste rij zitten. Het enige wat we vragen, is een eerlijke behandeling van ons materiaal. Als een mop juist en scherp is, lach luidop. Is hij gratuit en stom, negeer hem. Het geluid van gelach enkel en alleen om een hooggeplaatste sukkel te plezieren, berokkent ons dezelfde pijn die een overgevoelige moslim voelt bij elke aanval op zijn profeet. En nee, ik overdrijf niet. Misschien een beetje. Humor is onze religie en zien hoe het door één partij zo respectloos door de mangel wordt gehaald met slogans als ‘Laat Vlaanderen niet verstrikken’ en die vrachtwagens vol valse biljetten om geldtransfers te bekritiseren, is vergelijkbaar met de Holocaust. Als je een beetje moeite steekt in de vergelijking.

Of zie ik nu ook overal vergezochte complotten? Misschien. Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat een erelintje uit de handen van Jan Peumans de pijn een beetje zou verzachten. Dat kan toch geregeld worden, aangezien er nog één overschiet. Of was die van Jan Verheyen oorspronkelijk bedoeld voor Jan Decleir en wou men niet teveel Tipp-Ex verspillen? Of bent u nog te kwaad op acteurs, meneer Peumans, omdat meneer Decleir terecht opmerkt dat jullie toch niet komen kijken? We weten dit, niet omdat wij voor het opgaan nog vlug de zaal inkijken via een kiertje in het doek, zoals u beweerde, maar omdat er zoiets bestaat als een gastenlijst. Of bent u ook zo paranoïde geworden dat u onder een valse naam reserveert?