Direct naar artikelinhoud

‘Mr. Nobody’ triomfeert op eerste Magritte du Cinéma

Mr. Nobody, de derde speelfilm van scenarist-regisseur Jaco Van Dormael, is zaterdagavond dé grote winnaar geworden van de eerste editie van de Magritte du Cinéma. Van Dormael ging met zes prijzen aan de haal.

Met deze Magritte du Cinémaprijzen wil de speciaal voor deze gelegenheid opgerichte Académie André Delvaux, waarvan momenteel zo’n 650 filmprofessionelen lid zijn, meer uitstraling geven aan de cinéma belge francophone.

Mr.Nobody werd niet alleen gelauwerd als beste film, maar ook voor de beste regie en het beste scenario (allebei van Jaco Van Dormael), beste fotografie (van Christophe Beaucarne), beste montage (van Matyas Veress) en beste muziek. Die Magritte du Cinémaprijs werd postuum toegekend aan componist Pierre Van Dormael, broer van Jaco, die in 2008 aan kanker overleed. Alleen de nominatie voor meilleur son werd niet verzilverd door Mr. Nobody, want die ging naar het vijftal dat instond voor de klank van de animatiefilm Panique au village.

Als beste actrice werd Anne Coesens bekroond voor haar vertolking van Russische immigrante in Illégal van regisseur Olivier Masset-Depasse. Voor die film werd ook actrice Christelle Cornil gelauwerd voor de beste vrouwelijke bijrol. De prijs voor beste acteur ging naar Jonathan Zaccaï voor zijn rol in Elève libre van Joachim Lafosse en die voor beste mannelijke bijrol naar Jan Decleir voor zijn vertolking in Les barons van Nabil Ben Yadir.

Ook de gebroeders Luc en Jean-Pierre Dardenne vielen in de prijzen, dit keer als producenten, vermits er ook een Magritte du Cinéma werd uitgereikt voor beste coproductie. Die ging naar Looking for Eric van Ken Loach. Van zijn kant kreeg acteur Benoît Poelvoorde uit handen van Jean-Claude Van Damme de publieksprijs, toegekend via een referendum onder de lezers van het magazine Ciné-Télé-Revue. Er was ten slotte ook nog een Magritte d’Honneur als carrièreprijs voor de overleden filmmaker André Delvaux, die door zijn dochter Catherine in ontvangst werd genomen.

Onder de genodigden bevonden zich, naast enkele politici zoals Didier Reynders (MR) en cultuurminister Fadila Laanan (PS) ook prins Laurent en prinses Claire.