Direct naar artikelinhoud

Irakspeech Obama door links en rechts weggehoond

VS-president Obama sprak dinsdagavond zijn land toe over het einde van de gevechtsoperaties in Irak. Zijn speech werd door links en rechts negatief onthaald.

Obama’s 18 minuten lange toespraak werd rechtstreeks uitgezonden op de Amerikaanse televisie. “Vanavond kondig ik aan dat de Amerikaanse oorlogsmissie in Irak geëindigd is. Het Iraakse volk heeft nu de leidende verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het land.”

In overeenstemming met de overeenkomst die Obama’s voorganger George W. Bush maakte met de Iraakse regering eindigde de Amerikaanse oorlog in Irak op 31 augustus. Anderhalve week geleden al werden de laatste Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak teruggetrokken. Er blijven nu minder dan 50.000 Amerikaanse soldaten in Irak over. Hun missie is beperkt tot het trainen en adviseren van het Iraakse leger.

Obama, die van het begin af aan een tegenstander was van de Irakoorlog en mede op basis daarvan tot president verkozen werd, prees zijn troepen herhaaldelijk. “Als opperbevelhebber ben ik ongelooflijk trots op hoe ze gediend hebben. En zoals alle Amerikanen ben ik onder de indruk van hun zelfopoffering en die van hun families.”

Hoewel Obama met het einde van de oorlog in Irak een van zijn voornaamste verkiezingsbeloftes waarmaakte, was de speech van dinsdag geen zegebulletin. De overblijvende Amerikaanse troepen in Irak kunnen nog steeds in gevechten betrokken raken, of het doelwit worden van aanslagen. De toespraak ging door in de schaduw van de voortdurende economische crisis in de VS en de oorlog in Afghanistan, waarvan de uitkomst onzeker blijft.

Heel wat commentatoren noemden Obama’s speech dan ook somber. Obama kreeg het verwijt dat hij de clichés op elkaar stapelde in een toespraak die een centrale boodschap miste. Obama stelde zich verzoenend op tegenover zijn voorganger en The New York Times noteerde dat hij ook zelf klonk als Bush.(TV)