Direct naar artikelinhoud

Huisarts moet pillengebruik afremmen

De overheid wil het buitensporig voorschrijven van antidepressiva en antipsychotica aan banden leggen. Nieuwe richtlijnen zullen het makkelijker moeten maken om artsen op het matje te roepen. Het gebruik van dit soort geneesmiddelen is sinds 2004 met bijna de helft gestegen.

Volksgezondheid roept binnenkort de commissie Psychofarmaca en Psychostimulantia in het leven. Vanaf dit najaar zullen drie werkgroepen het overmatig gebruik van antidepressiva en antipsychotica in ons land bij verschillende leeftijden onderzoeken. De bedoeling is om het grote publiek bewust te maken van de risico's, maar ook artsen te wijzen op hun verantwoordelijkheden.

Te veel Belgen slikken dit soort medicatie, zo toont een nieuwe studie van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) aan. Sinds 2004 steeg het gebruik van antidepressiva met 40 procent. Bij antipsychotica, zware medicijnen die psychoses moeten tegengaan, is dat zelfs 50 procent.

Zelfs bij de allerjongsten neemt het gebruik van die zware antipsychotica toe. Zowat 8.500 adolescenten in ons land nemen pillen met zware bijwerkingen zoals Abilify of Risperdal. Bij de 6- tot 12-jarigen steeg het aantal patiënten met 13 procent. De langetermijneffecten van dit soort pillen zijn nog steeds niet bekend. Ook bij ouderen neemt het gebruik van antipsychotica zorgwekkend toe.

Om die reden zal de gloednieuwe commissie ook richtlijnen uitwerken voor huisartsen. In welke gevallen mag een patiënt antidepressiva of antipsychotica krijgen? Hoe lang mag een behandeling duren? Hoe hoog mogen de dosissen zijn? Het zijn vragen waar huisdokters in de toekomst snel en gemakkelijk een antwoord op zullen kunnen vinden.

Een must, meent professor Geert Dom (Universiteit Antwerpen) en voorzitter van de Vereniging voor Psychiatrie. "Huisartsen zijn vaak niet zo goed opgeleid in het behandelen van psychische problemen. Terwijl ze in de meeste gevallen wel het belangrijkste aanspreekpunt zijn van de patiënt. In Nederland bijvoorbeeld zijn er strikte richtlijnen voor het voorschrijven van psychofarmaca. Dat zou hier ook moeten kunnen."

Wanneer de richtlijnen er komen, is nog niet duidelijk. Bindend zijn zo'n richtlijnen meestal niet, al kan het Riziv op basis van die informatie wel beter het voorschrijfgedrag van artsen controleren. Wie buitensporig veel antidepressiva voorschrijft, kan dan op het matje worden geroepen.