Direct naar artikelinhoud

Ouders mishandelden dochter op meest gruwelijke wijze

In de schaduw van het proces- De Gelder start morgen in Antwerpen het assisenproces van een koppel uit Mechelen. Dat heeft jarenlang zijn mentaal gehandicapte dochter op de meest gruwelijke wijze misbruikt en mishandeld.

Het seksueel misbruik van het meisje startte in 2004, kort nadat haar moeder in het huwelijk trad met de toen 35-jarige Bennie N. Het meisje was toen elf. Op vraag van haar echtgenoot stuurde de moeder haar dochter regelmatig naar boven zodat de man zich aan het kind kon vergrijpen. Het misbruik ging jarenlang door en werd zelfs erger naarmate het meisje ouder werd. Ze werd ook regelmatig geslagen en kreeg soms geen eten of drinken.

Tijdens de kerstperiode van 2009 sloegen de stoppen bij Bennie N. opnieuw door. In de nacht van 22 op 23 december werd het mentaal gehandicapte meisje gemarteld omdat ze zich volgens haar stiefvader niet goed gewassen had. In het bijzijn van zijn vrouw hield N. zijn stiefdochter meermaals met haar hoofd onder water. Toen ze tegenstribbelde, kreeg ze verschillende slagen en trappen te verwerken.

Het op dat moment 16-jarige meisje kon zich losrukken maar werd daarop door haar stiefvader gegrepen en verkracht. Vervolgens bond N. zijn slachtoffer vast, liet zijn vrouw een plastic zak halen en plakte die met tape stevig vast over het hoofd van zijn stiefdochter. Toen het meisje in ademnood kwam verwijderde haar stiefvader de plastic zak en liet hij haar vastgebonden op de grond liggen. Pas de volgende ochtend maakte haar moeder haar los en kon het meisje het huis ontvluchten en de politie waarschuwen.

Ontoerekeningsvatbaar

"Ouders die tot dergelijke daden overgaan vertonen zelf meestal een ernstige psychiatrische pathologie, als gevolg van bijvoorbeeld een mentale handicap of trauma's uit het verleden", zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens (KU Leuven). "Bij deze ouders ontbreekt de cruciale capaciteit om zich in te leven in hun kind. Ze bekijken de werkelijkheid enkel vanuit zichzelf: ik heb goesting om seks te hebben met een kind, dus doe ik dat. Het kind wordt gebruikt als een voorwerp, niet behandeld als een levend mens. Heel vaak zijn dit soort ouders ook strenge rechters die heel onredelijke straffen uitdelen. Op die manier vernietigen ze ook bij het kind de capaciteit om zich in te leven in anderen."

Sinds de feiten aan het licht kwamen zit het koppel - dat intussen gescheiden is - in de gevangenis. Beide ouders riskeren dertig jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik en foltering, een straf die ze volgens Peter Verpoorten, advocaat van het slachtoffer, ook zullen krijgen. Al bestaan er nog twijfels over de toerekeningsvatbaarheid van de moeder.

Toch zijn ouders die overgaan tot dergelijke vormen van terreur volgens professor Adriaenssens niet noodzakelijk ontoerekeningsvatbaar. "Alles draait om verantwoordelijkheid. Iedereen die kinderen op de wereld zet heeft de verantwoordelijkheid om voor die kinderen te zorgen of - indien dat niet lukt - zich te laten helpen. Het slachtoffer heeft op verschillende momenten te kennen gegeven dat ze zich verschrikkelijk behandeld voelde maar haar ouders hebben dit verzet geïnterpreteerd als bewijs dat ze nog niet ver genoeg gingen. Je kunt een dergelijke behandeling vergelijken met een duiveluitdrijving. De ouders vonden als het ware dat hun kind die mishandelingen verdiende."

De drie andere kinderen van het koppel werden door de jeugdrechter geplaatst. Het jongste kind werd nog na 2009 - in de gevangenis - geboren. "Je zou kunnen zeggen dat het slachtoffer het leven van de andere kinderen heeft gered door naar de politie te stappen", zegt Adriaenssens. Volgens de kinderpsychiater is het quasi zeker dat ook de jongere kinderen op termijn het slachtoffer waren geworden van hun ouders.

Levende knuffel

"In dit geval hebben de ouders het kind letterlijk proberen te vermoorden terwijl ze ondertussen andere kinderen kregen", vervolgt de psychiater. "Het is alsof je een kapotte wagen vervangt door een nieuw exemplaar. Er wordt een kind 'bijgeschoven'. Iedere baby is bij de geboorte volledig afhankelijk. Een mama kan een baby tijdens zijn eerste twee levensjaren perfect gebruiken als een levende knuffel. Wanneer het kind zich daarna gaat verzetten en koppig wordt, begint het mis te lopen."

Wegens de gruwelijkheid van de feiten en de minderjarigheid van het slachtoffer hield het parket de zaak lange tijd uit de schijnwerpers, en ook nu blijft het onduidelijk of het proces gedeeltelijk achter gesloten deuren zal plaatsvinden of niet.

De advocaat van het slachtoffer dringt daar alvast niet op aan. "Bij dergelijke zwaarwichtige feiten is het van belang dat de maatschappij inzicht krijgt in het proces", aldus meester Verpoorten. Het slachtoffer zelf, dat ondertussen 19 jaar oud is maar verlengd minderjarig werd verklaard, wordt in het belang van haar behandeling zo weinig mogelijk bij het proces betrokken.

Frédéric Thiebaut, advocaat van Bennie N., geeft voorlopig geen commentaar over de zaak.