Direct naar artikelinhoud

DOSSIER BRUSSEL

September is een prima maand om de hoofdstad te bezoeken. Beetje cultuur, shoppen, wat dwalen door de straten, parken en tuinen: perfecte cocktail om je liefde voor Brussel te laten opflakkeren.

SHOP

De op is op-pop-up

Je kunt er betalen met bitcoins en de deuren blijven open tot middernacht: welkom in de winkel van DRKN. Vorige week opende het Zweedse label een eerste winkel in Brussel. Van al hun kleren hebben ze maar één maat in stock. Op is op dus. Wanneer alles is verkocht, verdwijnt de winkel. DRKN werd in 2015 opgericht door een bende gamende creatievelingen. Geïnspireerd door hackers en techno maken ze kleren voor digital natives.

Steenstraat 28 in Brussel, open donderdag, vrijdag en zaterdag van 16 tot 24u.

MUZIEK

Home sweet home

Dik twee jaar duurde de renovatie van de Brusselse Muntschouwburg. Dat is veel langer - en ook veel duurder - dan op voorhand gedacht. Lange tijd werden de opera's geprogrammeerd in een tent bij Tour & Taxis, maar nu is De Munt weer thuis. Wie benieuwd is naar de nieuwe glans van het theater, noteert 16 september. Tijdens de opendeurdag belooft De Munt álle deuren open te zetten. De openingsvoorstelling is Pinocchio.

Opendeurdag op 16 september van 13u tot 15u30, gratis. Pinocchio speelt nog tot 16 september, tickets vanaf 10 euro

Straat muziek

Wie vandaag, 9 september, door Brussel zwerft, kan pardoes een muzikant van De Munt tegenkomen. De opera organiseert namelijk een muzikale wandeling. Tijdens 'United Music of Brussels' zijn er concerten op zestien, meestal onverwachte, plaatsen zoals een tatoeagestudio en een bronsgieterij.

Gratis, van 14u tot 20u, unitedmusicofbrus

DESIGN

Brussel boven

Volgende week begint in Brussel 'Uptown Design': een parcours waar dik twintig winkels aan meedoen. In elke boetiek is er een tentoonstelling van een designer. Zo exposeren de Braziliaanse gebroeders Campana bij Natan, Peter Ghyczy bij de tapijten van Limited Edition, Dirk De Wever bij Bensimon, Studio Nedda bij Hugo Boss en Inge Lagae bij Diane Von Furstenberg. Zoals de naam het al verklapt, vindt het festival plaats in de bovenstad. Meer bepaald in de Waterloolaan, Naamsestraat, Gulden-Vlieslaan, Grote Hertstraat en Herdersstraat. Op zaterdag 16 en 23 september zijn er ook rondleidingen, steeds om 14 uur.

Van 14 september tot 1 oktober, rondleiding reserveren via arkadia.be

ETEN

Il Pranzo della Domenica

Op zondag de stad in trekken, en dan heerlijk languit gaan brunchen. Bestaat er een betere manier om de zevende dag van de week door te brengen? Bij BoCConi in hartje Brussel kun je sinds kort terecht voor de Italiaanse versie van die verwennerij. Eerst schuif je aan langs het buffet met de antipasti, daarna kun je kiezen uit een hele selectie van primi en secondi piatti. Genoeg voor een hele week, en om ter lekkerst. Om ten slotte helemaal lui onderuit te zakken bij de desserts. Op mooie dagen installeer je je vanzelfsprekend op het terras.

Elke zondag van 12 tot 15u, 55 euro (prosecco of detoxdrankje incl), 35 euro voor kinderen vanaf 4 jaar, BoCConi, in hotel Amigo, Amigostraat 1, roccofortehotels.com/hotel-amigo

EXPO

Dubbele bodem

Sommigen vinden het werk van Mehdi Georges-Lahlou oneerbiedig, aanstootgevend zelfs. Zoals die keer dat de Frans-Marokkaanse kunstenaar 72 gipsen beeltenissen van zichzelf met hijab - genaamd 72 maagden - produceerde. Of zijn zandlopers vol couscous. Maar wie van dichterbij kijkt, zal zien dat hij vooral aanzet tot nadenken over cultuur, religie en maatschappij. En dat met tongue in cheek humor als extra wapen. Wie zijn expo in de Botanique gaat bekijken, komt gegarandeerd peinzend maar glimlachend naar buiten.

De solotentoonstelling van Mehdi Georges-Lahlou, Behind the Garden, vanaf volgende week donderdag in de Botanique. Info op botanique.be