Direct naar artikelinhoud

Doorgelicht

Het ontwerp van de A-Chair is van de Franse broers Bouroullec. Ronan (°1971) en diens vijf jaar jongere broer Erwan werden geboren in Quimper, Bretagne. De broers studeerden aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratif in Parijs. Ronan startte meteen na zijn afstuderen als ontwerper, met Erwan als assistent.

De A-Chair vertoont stijlkenmerken van de Osso-stoel die de Bouroullecs maakten voor het Italiaanse Mattiazzi, maar breekt met de organische vormgeving waarmee de broers bekend zijn geworden. Denk maar aan hun decoratieve bouwstenen Algues en de Vegetal-stoel die ze voor Vitra tekenden, of later de stoffen kamerbuffers Clouds voor Kvadrat en de Facett-zetelreeks voor Ligne Roset.

De collectie is er gekomen op verzoek van de Universiteit van Kopenhagen. De Deense traditie wil dat telkens als er een school of universiteit wordt gebouwd, aan designers wordt gevraagd om hiervoor een speciale stoel te ontwerpen. In dit geval ging het om een renovatie van het faculteitsgebouw Humane Wetenschappen.

Het Deense label HAY werd in 2003 opgericht door Rolf Hay met inbreng van het kapitaal van Troels Holch Povlsen, die fortuin maakte met het modeconcern Bestseller, bekend van merken als Vero Moda, Only en Jack & Jones. HAY positioneerde zich van meet af aan als designlabel voor modebewuste stadsmensen. Het zet hoger in dan Ikea, maar is goedkoper dan pakweg Vitra.

De samenwerking tussen Hay en de Bouroullecs is vrij opzienbarend. Voor HAY omdat het voor het eerst uitpakt met designpersoonlijkheden wier status het product toch steeds overschaduwt. Voor de Bou- roullecs dan weer omdat ze hun oeuvre eerder vooral bij de gerenommeerde (lees: dure) toplabels onderbrachten. Bij HAY spelen ze sowieso een prijsklasse lager.

De 'A' in de collectienaam verwijst naar de A-vormige poten van de producten. De A-Chair is in se een projectstoel, wat betekent dat hij laag geprijsd moet zijn, duurzaam, stapelbaar en snel te ontwikkelen en produceren. Dat alles heeft ertoe bijgedragen dat de zitschelp in tweeën werd gesplitst. De prijs van de stoel ligt om en nabij de 150 euro.