Direct naar artikelinhoud

De buitenkansjes van de eurocrisis

Wie niet bang is van een gokje kan ook voordeel puren uit de Europese schuldencrisis. Op koopjesjacht in de eurozone, voor de durvers onder u.

Vakantie in Griekenland

Er is nog plaats genoeg voor wie op vakantie wil naar Griekenland. Het contingent Duitsers laat het immers massaal afweten. Normaal trekken ruim 2 miljoen Duitsers per jaar op vakantie naar Griekenland. Dit jaar zullen dat er wellicht 600.000 minder zijn, zo blijkt uit enquêtes. Wellicht zijn de Duitsers beducht voor mogelijke stakingen of betogingen en spelen ook de verzuurde Duits-Griekse relaties een rol. Ook de Nederlanders laten het wat afweten.

De Belgen boeken ruim 20 procent minder Griekse vakanties tegenover vorig jaar, stelt marktleider Jetair/TUI vast. Woordvoerder Hans Vanhaelemeesch: "Dat is op twee manieren te verklaren. Enerzijds is dit een normalisatie tegenover vorig jaar, toen de Griekse eilanden een van de regio's waren die 'profiteerden' van de Arabische lente. De terugval dit jaar is een correctie hierop. Anderzijds zal ook de situatie in Griekenland een rol spelen. Een land dat dagelijks negatief in de belangstelling staat, het is begrijpelijk dat dat meespeelt in de hoofden van de reizigers."

De promoties op Griekse reisbestemmingen kunnen oplopen tot 25 à 40 procent van de reissom. Een op de vijf Grieken werkt in het toerisme. "De reizigers worden er extra gesoigneerd, omdat men beseft dat het toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen is", zegt Vanhaelemeesch.

Griekse feta en olijfolie

En wat als Griekenland toch uit de euro stapt? Dan voert het land wellicht de drachme in, om die eigen munt meteen fors te devalueren tegenover de euro. In een stelsel met vlottende wisselkoersen zal de markt dat automatisch doen. Volgens de Tilburgse economieprofessor Sylvester Eijffinger kan de waardevermindering van de drachme oplopen tot 40 à 50 procent. Belgische klanten kunnen met hun harde euro's dan in een klap dubbel zoveel Griekse olijfolie of fetakaas kopen.

Wordt reizen naar Griekenland dan nog goedkoper? Dat is niet zeker. Een devaluatie heeft als keerzijde dat alle ingevoerde goederen plots fors duurder worden voor de Griekse hotels. Die hogere factuur zullen ze moeten doorrekenenen aan hun klanten. Vanhaelemeesch van Jetair/TUI: "Wat de impact zou zijn van een eventuele terugkeer naar de drachme, zal afhangen van de timing en de wisselkoers. Daar kan momenteel dus weinig zinvols over gezegd worden."

Appartement aan de Spaanse costa

De Spaanse vastgoedcrash doet sommige Belgische vijftigers met enkele tienduizenden euro's op de bankrekening dromen. Het overaanbod aan appartementen in Spanje leidt tot knotsgekke prijzen, stellen vastgoedexperts vast. Een appartementje in het Zuid-Spaanse Andalusië kun je nu op de kop tikken voor 1.000 euro per vierkante meter, wat vijf jaar geleden nog ondenkbaar was.

Een Belgische makelaar in Estepona: "Mensen moeten onder de prijs verkopen omwille van hun moeilijke familiale situatie. Daardoor zullen de prijzen nog verder dalen. En de banken? Die willen geen huizen meer aanslaan, ze hebben er gewoon te veel. Om hun overtollig vastgoed kwijt te geraken, geven ze spotgoedkoop krediet. Ik ken banken die 100 procent financiering tot dertig jaar geven, waarvan de eerste vijf jaar vrijstelling."

Berichten over koopjes aan de Spaanse costa's duiken wel al sinds 2009 op. De vraag is of de bodem van de Spaanse immoprijzen al bereikt is. Misschien zijn de echte koopjes pas over een jaar te doen. "Spaans vastgoed zal in 2012-2013 nog 25 procent lager gaan", voorspelt de KBC-studiedienst.

Op huizenjacht in Nederland

Dichter bij huis is er ook op de Nederlandse vastgoedmarkt een duidelijke correctie aan de gang. De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in april 5,2 procent lager dan een jaar eerder, zo stelt het statistiekenbureau CBS vast. Het gaat om een algemene prijsdaling. "Net als in voorgaande maanden waren in april in alle provincies de prijzen lager dan een jaar eerder. Ook alle woningtypes waren goedkoper dan in april 2011", zegt CBS.

Wat alle vastgoedbeleggers al langer in de gaten hebben: de hypotheekrente staat momenteel historisch laag, terwijl de kans op hoge inflatie in de komende jaren niet onbestaande is. Dat betekent dat de reële kosten van een vastgoedaankoop laag liggen. Het grote verschil met enkele jaren is evenwel dat een onbezorgde prijzenrit naar boven niet meer verzekerd is.

Spaanse cava

Er is een prijzenoorlog aan de gang in de Spaanse bubbelwijn cava. Om van hun overtollige voorraden af te raken, gooien de grote producenten hun cavaflessen aan dumpingprijzen op de markt. En omdat de binnenlandse consumptie is ineengestort, zoeken ze almaar meer de exportmarkt op. Met winkelprijzen onder de 5 euro per fles kan de Belgische consument daar op korte termijn zijn slag mee slaan.

Op lange termijn ziet Wim Vanleuven van wijnimporteur La Buena Vida het evenwel slecht aflopen met cava. De moordende concurrentie zal slachtoffers maken bij de cavaproducenten, verwacht hij. "Cava rijdt zichzelf de gracht in."

Parallel met de Spaanse vastgoedmarkt zit de plaatselijke wijnbouw volop in een correctie. Vanleuven: "Spaanse wijn was tien jaar geleden vooral bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar sindsdien zijn er tien keer meer wijndomeinen. Die boom was ongezond, omdat ze ten koste ging van de kwaliteit. Nu keren we terug naar een gezondere markt."

De systematische prijsstijgingen met 3 à 5 procent zijn daardoor voorbij, zegt Vanleuven. Hij verwacht de komende jaren een prijsstabilisering van de kwaliteitsvolle wijnen, terwijl in het lagere segment de prijzen naar beneden zullen gaan.

Aandelen in Athene

Zijn er koopjes te doen op de Europese beurzen? Daar blijven de meeste analisten voorzichtig over. Volgens traditionele waarderingsmethodes ogen Europese aandelen goedkoop, maar niemand weet wat de schade kan zijn bij een Griekse exit uit de eurozone. Vooral de Griekse beurs wordt angstvallig gemeden. Puur cijfermatig zijn er daardoor wellicht opportuniteiten te vinden in de verguisde Griekse aandelen. De beursindex Athex is gecrasht van ruim 5.000 punten in 2007 naar zowat 500 punten vandaag. Dat betekent dat Griekse aandelen tien keer lager ingeschat worden dan vijf jaar geleden.

Door een prijzenoorlog in de Spaanse cavasector duiken de winkelprijzen onder de 5 euro per fles. Daar kan de Belgische consument op korte termijn zijn slag mee slaan