Direct naar artikelinhoud

Kmo’s maken eigen groene energie

Vooral zonnepanelen en zonneboilers worden ingezet om zelfstandig energie op de te wekken. ‘Bedrijven die subsidies willen voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen moeten CO2-neutraal zijn. Zeker daarom zal hernieuwbare energie meer en meer worden ingezet en verwacht Unizo de komende jaren nog een stijging van het aantal kmo’s dat zelf groene energie opwekt’, zegt onderzoeker Piet Van den Abeele.

De EU eist van ons land 15 procent minder uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met 1990 en dankzij de verschillende aanmoedigingssystemen van de overheid zijn ook Vlaamse kmo’s goed op weg daartoe bij te dragen, zo stelt de Unie van Zelfstandige Ondernemers vast. Terwijl de industrie ‘vergroent’ met het emissiehandelssysteem, kunnen kmo’s, die tot nog toe vooral op fossiele brandstoffen moeten rekenen om de zaak draaiende te houden, een gooi doen naar een ecologiepremie, waarbij tussen 20 en 40 procent van de investering voor hernieuwbare energie wordt terugbetaald, of een aanvraag voor groenstroomcertificaten indienen. Op basis van de gegevens over de premies en andere ondersteuningsmechanismen zocht Unizo uit hoeveel Vlaamse kmo’s al volledig of deels op groene stroom draaien. In totaal gaat het om ongeveer 5.000 zelfstandigen, vrije beroepen en kmo’s. Daarvan zijn er 203 ondernemingen die zelf hun energie opwekken met warmtekrachtkoppeling. De meeste van die installaties werken wel met fossiele brandstoffen, maar doordat elektriciteit én warmte in een en dezelfde installatie worden opgewekt en ook volledig kunnen worden benut, bespaart een bedrijf gemiddeld 16 procent energie en is minder brandstof nodig. De warmte die in een gewone elektriciteitscentrale verloren gaat wordt gerecupereerd. Die methode zit in de lift. In 2007 waren er 159 WKK-projecten, nu telt Unizo er 203. De meeste installaties komen voor in de tuinbouw en sierteelt.In een tiental kmo’s draaien de warmtekrachtkoppelingsinstallaties op biomassa of biogas, wat nog voordeliger is voor het klimaat.Het aantal ondernemingen dat zelf zijn stroom produceert met windkracht is nog verwaarloosbaar, zo blijkt. Unizo telt er slechts vijf. “Grote windturbines worden uitgebaat door grote bedrijven die energieproducent zijn. Je ziet wel al kleinere exemplaren op garages of daken van kmo’s, maar de rendabiliteit van kleine windturbines is beperkt doordat er op een hoogte van 10 à 15 meter weinig wind waait in Vlaanderen”, zegt Vanden Abeele.Het gros van de kmo’s die groene stroom zelf opwekken maakt gebruik van zonnepanelen. Tussen de 1.800 en 3.700 ondernemingen, vrije beroepen en zelfstandigen produceren een groot deel van hun elektriciteit met fotovoltaïsche zonnepanelen. De ruwe schatting is gebaseerd op gegevens van de Vlaamse Regulariseringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt (VREG), meer bepaald op het aantal groenestroomcertificaten die worden uitgereikt voor zonnepanelen.

Enorme toename zonnepanelen

Uit gegevens over de ecologiepremie blijkt dan weer dat er tussen oktober 2007 en 31 augustus 2009 duizend Vlaamse bedrijven met ecologiesteun investeren in zonne-energie. Het stroomvermogen van bij ondernemingen geïnstalleerde zonnepanelen bedroeg eind maart 2009 ongeveer 20 MWE en eind dit jaar verwachten men ruim 70 mwe. Vanden Abeele: “Dit bevestigt de enorme toename aan zonnepanelen door de subsidiesystemen die daarvoor in het leven zijn geroepen. Vanaf volgend jaar slinken de vergoedingen, waardoor we wel een kleine terugval voor zonnepanelen verwachten. Daar tegenover staat echter dat de panelen goedkoper worden en dat de investering uiteindelijk toch rendeert.”Nog twee populaire methodes om zelf groene energie in te zetten zijn zonneboilers en warmtepompen. Die laatste zijn een zuinig alternatief voor traditionele verwarmingssystemen omdat ze warmte uit de aarde, uit water of uit de lucht onttrekken. De CO2-uitstoot ligt daardoor veel lager. Zonneboilers worden gebruikt om water op te warmen. Op basis van gegevens over aanvragen voor subsidieregelingen concludeert Unizo dat ongeveer 2.000 à 3.000 ondernemingen, kantoren en zelfstandigen gebruikmaken van zonneboilers of warmtepompen, waardoor ze geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend zijn voor hun energiebehoefte. Beide methodes zitten duidelijk in de lift. Zo was er eind 2007 welgeteld één aanvraag voor een ecologiepremie voor een warmtepompen, terwijl het er dit voorjaar 30 waren. Het aantal door de netbeheerders uitbetaalde premies voor niet-huishoudelijke zonneboilers steeg tussen 2003 en 2008 van 26 naar 86. Unizo verwacht in de toekomst nog veel meer groene investeringen van zelfstandige ondernemers. “Alleen al omdat bedrijven verplicht worden CO2-neutraal te zijn als ze zich vestigen op gesubsidieerde nieuwe bedrijventerreinen zitten alle vormen van groene energie bij kmo’s in de lift. Voor zonnestroomproductie wordt een stijging met liefst 1.069 procent verwacht. Ook het potentieel voor warmtepompen is nog zeer groot”, aldus Vanden Abeele.