Direct naar artikelinhoud

Leterme geeft deelstaten geen extra geld meer

Bij een nieuwe staatshervorming moeten de deelstaten niet rekenen op extra geld, maar zullen ze wel extra verantwoordelijkheden moeten opnemen. Dat zei uittredend premier Yves Leterme (CD&V) in Terzake in debat met sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte.

Beide toppolitici hielden het erg hoffelijk. Vande Lanotte wou, na drie jaar oppositie, zelfs geen fout woord meer zeggen over het beleid van de regeringen-Leterme “omdat alleen de toekomst telt”. Enkel de afwezigen kregen er flink van langs. Zo moest cdH-vicepremier Joëlle Milquet het ontgelden bij uittredend premier Leterme: “Mevrouw Milquet loopt achter een tricolore vlag, maar zij beschouwt België enkel als een jackpot waar ze middelen wil uithalen voor de gemeenschappen en gewesten.”

Maar vooral Open Vld-voorzitter Alexander De Croo en zijn besparingsplan waren kop van Jut. Dat Open Vld de helft van de noodzakelijke sanering van 22 miljard tegen 2015 wil doorschuiven naar de deelstaten, blijft op verzet stoten. “Beter geen plan dan een plan als dat van Open Vld”, verdedigde Vande Lanotte zich tegen het gebrek aan becijferde maatregelen bij sp.a. “Open Vld wil een vijfde wegknippen van het budget van de Vlaamse regering. Hij wil dus 20 procent minder onderwijspersoneel inzetten, of hen 20 procent minder loon uitkeren.” Ook Leterme waarschuwde dat “als de kiezer Open Vld een mandaat geeft er geen geld meer zal zijn voor kinderdagverblijven en sociale huisvesting in Vlaanderen.”

Leterme en Vande Lanotte waren het er niet alleen over eens dat er een nieuwe staatshervorming moet komen, maar ook over het feit dat die de financiering van de federale overheid zal moeten onderstutten. “De federale overheid moet haar kerntaken naar behoren uitvoeren. Dat betekent dat er geen extra middelen maar wel extra verantwoordelijkheden naar de gemeenschappen en gewesten moeten gaan.”

Ook Vande Lanotte voerde aan dat er een herfinanciering nodig is opdat de federale overheid de toekomst van de pensioenen en van de sociale zekerheid kan blijven waarborgen.” Een federalisering van het arbeidsbeleid is voor sp.a dan weer wel de beste garantie op meer jobs - en dus op een besparing voor de federale overheid. Uittredend premier Leterme noemde het ten slotte een “immense stap vooruit” dat “alle Franstalige partijen nu tenminste zeggen dat ook zij een staatshervorming willen.”

(BE)