Direct naar artikelinhoud

Intendant kan Oosterweeltracé 'verbeteren'

De m/v die de overkapping van de Antwerpse ring moet onderzoeken, zal ruimte krijgen om af te wijken van het vastgelegde Oosterweeltracé. Dat zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Daarmee halen coalitiepartners Open Vld en CD&V een belangrijke slag thuis.

"Oosterw... derde Scheldekruising." Een jaar nadat de liberalen Oosterweel hebben goedgekeurd, in ruil voor een plaats in de regering, krijgt minister Annemie Turtelboom (Open Vld) het woord nog altijd niet over de lippen. Tijdens een zitting over de Antwerpse mobiliteitsplannen in het parlement haalde Open Vld dan ook een belangrijke slag thuis. De m/v die de overkapping van de Antwerpse ring moet onderzoeken, krijgt toch ruimte om af te wijken van het vastgelegde Oosterweeltracé.

Groot was de verbazing bij Open Vld en CD&V toen dinsdag plotseling de functieomschrijving van de 'intendant' werd bekendgemaakt door minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Daarin stond dat die persoon de overkapping van de ring wel mag onderzoeken, maar dat de realisatie van de Oosterweelverbinding "prioritair blijft en niet afhankelijk is van overkappingen". Het Oosterweeltracé moest en zou er komen, of daar nu een dak op past of niet.

Een stomp in de maag van zijn coalitiepartners, want die zoeken al maanden toenadering tot Ringland, de burgerbeweging die de Antwerpse ring wil overkappen. Zowel Ringland als de traditionele actiegroepen gaven onlangs aan dat ze best kunnen leven met een variant op het Oosterweeltracé: Oosterweel-Noord. Niet toevallig het scenario dat de liberalen zelf naar voor schoven voor de verkiezingen. Een historische en delicate consensus was in de maak.

Parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) stak zijn frustratie daarom niet weg toen die Weyts aan de tand voelde over die demarche. "Ik ben blij dat u vindt dat de trofeeënstrijd rond Oosterweel moet ophouden. Maar die verzoenende instelling moet zich natuurlijk wel vertalen in de aanstelling van de intendant. Ik ben een beetje ongerust als ik die functieomschrijving lees. Is het wel degelijk de bedoeling dat die verzoening zoekt?"

Opmerkelijke wending

Meer had de oppositie uiteraard niet nodig om het vuur op te poken. "Weyts zegt dat hij de hand uitreikt naar Ringland, maar in de praktijk nestelt hij zich nog wat dieper in de loopgraven", fulmineerde Wouter Van Besien (Groen).

Joris Vandenbroucke (sp.a) richtte zijn pijlen op Weyts: "U spreekt van een toenadering, maar de intendant is met handen en voeten gebonden. U dicteert op voorhand wat de uitkomst van zijn onderzoek moet zijn."

Het resultaat is een opmerkelijke wending in het Oosterweeldossier. In zijn antwoord gaf Weyts immers aan dat de intendant "een maximale overkapping moet realiseren over de hele ring" en "in combinatie met een verbeterd Oosterweeltracé". Verbeterd: dat woord lijkt futiel, maar is het niet. Daarmee zet Weyts de deur op een kier voor een aanpassing van de plannen voor de Antwerpse ring. Iets wat tot voor kort ondenkbaar was voor N-VA.

De wending is het sluitstuk van een rel die dinsdagochtend was uitgebroken. CD&V en Open Vld voelden zich in snelheid gepakt door Weyts en eisten inspraak in de voorwaarden van het overkappingsonderzoek. Die komt er nu. Het bestek met de officiële functieomschrijving van de intendant werd inmiddels al ingetrokken op de website.