Direct naar artikelinhoud

Gestolen Picasso opnieuw in Frankrijk

De Amerikaanse douane heeft La Coiffeuse, een schilderij van Pablo Picasso met een geschatte waarde van 13,5 miljoen euro, teruggegeven aan Frankrijk. Het gestolen werk werd vanuit België verstuurd.

La Coiffeuse werd in 1998 gestolen uit een depot van het Centre Pompidou / Musée National de l'Art Moderne in Parijs en kort voor Kerstmis 2014 teruggevonden in een postpakket van FedEx, dat uit België afkomstig was.

Dat pakket was op 17 december 2014 verstuurd door een zekere 'Robert' met een Belgisch adres, aldus The New York Times. De identiteit van de geadresseerde werd niet bekendgemaakt en tot nu toe zijn er ook geen arrestaties gebeurd. In België is er geen verder onderzoek verricht, aldus de cel Art van de Federale Gerechtelijke Politie.

Op de zending stond dat het 'art craft/toy' betrof, een kerstcadeau met een waarde van 37 dollar. Maar toen Amerikaanse douanebeambten het pakket in Newark openden, vonden ze een schilderij van Picasso. Dat kubistische werk (33 bij 46 cm) bleek in 1998 gestolen te zijn uit het Centre Pompidou in Parijs, maar die diefstal werd pas drie jaar later ontdekt, in 2001. Toen kreeg het museum de vraag om het schilderij uit te lenen en bleek het uit de opslagruimte te zijn verdwenen.

Alain Seban, directeur van het Centre Pompidou, drukte in februari van dit jaar de hoop uit om het werk snel te kunnen tonen aan het publiek. La Coiffeusedateert uit de kubistische periode van Pablo Picasso.