Direct naar artikelinhoud

Leidingwater Ronse en Kluisbergen ondrinkbaar

Inwoners van Ronse en Kluisbergen mogen hun dorst voorlopig niet met leidingwater laven. Dat raakte besmet met een bacterie, zo stelde de watermaatschappij TMVW vast. De gemeenten voorzien alternatief drinkwater.

Vrijdagvoormiddag bracht de TMVW de stad Ronse en de gemeente Kluisbergen van de besmetting op de hoogte. Die roepen hun bevolking op voorlopig geen leidingwater te gebruiken: "niet om te drinken, af tewassen, eten te bereiden en tanden te poetsen. Douchen of een bad nemen kan wel. Zolang er geen water via de mond opgenomen wordt."

"Het water is besmet met de E.colibacterie", vertelt Erwin Huyghe, communicatieambtenaar van de stad Ronse. "De oorzaak van de besmetting is nog onbekend. Al ligt de oorzaak vermoedelijk in het bassin waar het water opgeslagen wordt. Het drinken van besmet water kan leiden tot maag- en darmklachten. Maar voorlopig zijn er geen meldingen van mensen die ziek werden."

In Ronse en Kluisbergen wonen samen om en bij de 30.000 mensen. De gemeenten voorzien een alternatieve waterbevoorrading. In Ronse en Kluisbergen werd gisteren tussen 16 en 22 uur op vier locaties drinkwater bedeeld. Hoe lang de waterkranen zullen moeten dichtblijven, is nog onduidelijk. Vermoed wordt dat het om een paar dagen zal gaan. Inwoners kunnen voor extra informatie terecht op de gemeentelijke websites of bij de watermaatschappij TMVW.