Direct naar artikelinhoud

Hete lucht

Barbara

Debusschere

Redactrice

Hebt u al een hitteplan? Want 28 graden, dat smeekt toch om een plan? Hoe doe je dat ook alweer, leven in de zon? Nu het zomert, lijkt het plots alsof we voor een armageddon staan. 'Hittealarm', 'Hitteplan afgekondigd', 'We flirten zelfs met een hittegolf', zo koppen kranten. Alsof vijf opeenvolgende dagen van maximaal 25 graden met drie opeenvolgende dagen van maximaal dertig graden - want dat is hier officieel een 'hittegolf' - abnormaal zijn en wij dringend een atoomschuilkelder in moeten. Weermannen moeten het komen uitleggen. Adviezen die vast niemand kent staan in serieuze media. Zoals: 'drink voldoende water.'

Toegegeven, in 2003 was er een uitzonderlijke en dodelijke hittegolf en in Groot-Brittannië bezweken al 760 mensen aan de hitte. Het kan fataal zijn voor wie oud en ziek is en lokale overheden, ziekenhuizen en bejaardenverzorgers grijpen vanzelfsprekend in. Maar dat is het zo ongeveer. Toch ontstaat de indruk dat we massaal zijn getroffen door een dodelijk nieuw virus. Gisteren publiceerde de kanselarij van de eerste minister het volgende bericht: "Het KMI voorspelt voor zondag 21 juli 29 graden Celsius. (...) Extreme warmte heeft een enorme impact op de gezondheid. Daarom enkele aanbevelingen: zoek zo veel mogelijk de schaduw op, draag lichte kledij met lichte kleuren, draag een pet of een hoed, bescherm u met zonnecrème, drink regelmatig ook als u geen dorst hebt, vermijd alcohol, cafeïne, koude dranken en sterk gesuikerde dranken, bevochtig uw huid, zorg voor uzelf en voor de mensen rondom u."

Alstublieft! Advies van de hoogste verantwoordelijke van het land. Voor ons, onwetende, tere burgers die plots niet meer weten dat het slim is al eens een extra glas water te drinken, een laag zonnecrème aan te brengen of erop te letten dat oma in de schaduw blijft.

Waar komt dat paniekerige en betuttelende geblaat over het overigens perfect normale zomerweer vandaan? Is het omdat we dat al lang niet meer hebben gekend, zonneschijn? Of omdat we, zoals meestal in een rotklimaat, een weerobsessie koesteren? Of omdat we bij de minste onverwachte wending tilt slaan? En de overheid en media daar graag op inspelen? Of is het toch omdat de premier een Italiaan is en denkt: "Belgen, die kunnen het niet, in de zon zitten. Ik zal helpen?" Een blik op het strand, de bossen, de parken, de terrassen en de Facebookstatussen leert dat de gemiddelde Belg het vooral geweldig vindt, al dat braden en stoven. Eindelijk een beetje brutaal zonlicht op ons naar vitamine D snakkende lijf, zo valt de volksmeug samen te vatten.

Er. Is. Niets. Aan. De. Hand. Niets. Het is zomer en de zon schijnt. Was dat niet wat we wilden?