Direct naar artikelinhoud

Televisie Jan Van Rompaey stopt met televisie

VRT-icoon Jan Van Rompaey (69) stopt met televisiemaken. De presentator die bekendheid verwierf met talkshows als Argus, Schermen en Jan Publiek heeft na een rugoperatie minder energie dan voorheen en wil het nu wat rustiger aan doen. Van Rompaey ging in 2005 met pensioen na een carrière van 38 jaar maar bleef wel programma’s maken. Hij maakte ook plannen om samen met Dirk Tieleman een zender voor senioren uit de grond te stampen, maar ook dat project houdt hij nu voor bekeken.

Pers

Coreliotopman Marc Appel overleden

Zondagnacht is Marc Appel, de vroegere Coreliotopman, op 61-jarige leeftijd overleden. Appel bekleedde sind 1981 verschillende directiefuncties bij het uitgeversbedrijf Corelio (Het Nieuwsblad, De Standaard), dat toen nog VUM heette.

In 1990 stond Appel mee aan de wieg van de Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR), de reclameregie van de openbare omroep, waar hij meteen ook gedelegeerd bestuurder werd. In 1993 kwam hij aan het hoofd van Sydes, een investeringsmaatschappij waarmee Corelio in andere ondernemingen participeert. Een jaar later werd hij adjunct-directeur-generaal van de VUM. Dat bleef hij tot hij in ’98 een stap opzij zette om zich volledig op Sydes toe te leggen.

Vier jaar geleden, in 2006, legde Appel alle operationele functies bij Corelio neer. Hij maakte de overstap naar voedingsgroothandel Huyghebaert en was ook actief in de immobiliënsector. In 2005 nam hij Mazet Immo over, een kantoor dat zich bezighoudt met de verhuur van vakantieverblijven in Zuid-Frankrijk.

Modefotografie

Peter Gowland (93) gestorven

Op 17 maart is in LA de modefotograaf Peter Gowland overleden. Hij werd 93 jaar. Gowland schoot in zijn loopbaan meer dan 1.000 coverbeelden voor bladen als Rolling Stone en Playboy. Vaak betrof het glamourshots van vrouwelijke modellen, maar Gowland maakte ook portretten van filmsterren als Rock Hudson en Robert Wagner. Gowlands overlijden werd zondag pas bekendgemaakt door zijn vrouw en zakenpartner Alice in een interview met de krant Los Angeles Times.

Gowland vond eind jaren ’50 ook de camera met de zogenoemde twinlens uit, die de naam Gowlandflex kreeg. Het toestel werd onder meer gebruikt door de bekende fotografe Annie Leibovitz.

De zoon van de Hollywoodacteurs Gibson Gowland en Sylvia Andrew groeide op rond filmsets. Toch bleek zijn interesse voor fotografie uiteindelijk groter dan die voor het witte doek. Gowland publiceerde 26 boeken over fotografie en hield talloze lezingen over het onderwerp in de VS. (HC)