Direct naar artikelinhoud

VN: 'Al 170.000 Syrische burgers op de vlucht'

UNHCR, het vluchtelingen-agentschap van de Verenigde Naties, zegt dat het aantal Syriërs dat naar het buitenland vlucht hand over hand toeneemt.

Zeker 170.000 burgers hebben de grens al overgestoken. Duizenden lotgenoten zijn nog onderweg. De vluchtelingen werden geregistreerd in Turkije, Jordanië, Libanon en Irak. Het gros van hen probeert naar dat eerste land te ontkomen.

"We zien een scherpe stijging bij het aantal Syriërs dat naar Turkije vlucht", zegt UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards. "Veertig procent van de Syrische vluchtelingen daar is alleen al deze maand gearriveerd."

In de negen vluchtelingenkampen in het Turkse grensgebied met Syrië zitten intussen 65.000 mensen, zegt nog UNHCR. De Turkse dienst voor noodhulp en rampen spreekt van 66.000 vluchtelingen.

De jongste instroom kwam donderdag op gang en is een rechtstreeks gevolg van het bloedige bombardement op Azaz, een grensstad. Daar doodde de Syrische luchtmacht van Bashar al-Assad woensdag zeker 35 burgers. Het Turkse persagentschap Dogan heeft het over 1.500 burgers die al zijn gearriveerd en 1.500 anderen die nog onderweg zijn.

Volgens het agentschap Anatolia werden in ziekenhuizen in de provincie Kilis ook 86 gewonden binnengebracht uit Aleppo en Azaz. Voor dertien mensen uit die groep kon geen hulp meer baten.

Opvang in scholen

Het aantal vluchtelingen neemt ook snel toe in Jordanië. Daar staken alleen al donderdagavond 1.080 burgers de grens over. De twee nachten daarvoor was telkens sprake van 800 personen. In het Za'atri-kamp, waar de Jordaanse overheid hen onderbrengt, bevinden zich inmiddels al 7.655 mensen. In totaal hebben zich bij het UNHCR in Jordanië bijna 50.000 Syriërs laten registreren.

In Libanon is sprake van 37.240 inschrijvingen en hebben 8.280 Syriërs contact met de VN opgenomen met het oog op registratie. Een probleem in Libanon is dat veel Syrische burgers er in scholen opgevangen worden. Nu het nieuwe schooljaar voor de deur staat, moet naar alternatieven worden uitgekeken.