Direct naar artikelinhoud

Vicepresident Biden blundert

Met zijn volkse charme vormt vicepresident Biden een goede aanvulling op zijn wat academische baas Obama. Maar in Virginia bracht hij Team Obama vooral in verlegenheid.

Op een campagnebijeenkomst in de staat Virginia waarschuwde Joe Biden dinsdag de kiezers dat de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney de regels ongedaan zal maken die de regering-Obama heeft opgelegd aan de grote banken na de kredietcrisis van 2008. Hij zal, zei Biden, "Wall Street verlossen van de ketenen. Zij zullen jullie allemaal weer in de ketenen slaan."

Voor een gehoor, dat veel zwarte Amerikanen omvatte, waren dat beladen woorden. Nu is het in campagnes gebruikelijk dat geprobeerd wordt de tegenpartij bij kiezers in diskrediet te brengen door angstbeelden op te roepen. Maar die tactiek kent haar grenzen. Als de schrikbeelden te overdreven zijn, slaan ze als een boemerang terug op de afzender.

Team Obama kan, gewapend met argumenten, waarschuwen voor een terugkeer naar de tijd van Bush. Maar in een terugkeer naar de tijd van de slavernij gelooft niemand. Na Bidens uitspraak betrok het campagneteam van Obama meteen de voorspelbare vluchtheuvel: Biden had zijn woorden figuurlijk bedoeld. Maar het probleem met dat verweer is dat de term 'ketenen' uitgesproken in Virginia, een vroegere slavenstaat, tegen een menigte met veel zwarte toehoorders, zich moeilijk laat losmaken van zijn letterlijke betekenis.

Romney zei dan weer dat het incident aantoont dat Obama geen ideeën meer heeft en zich moet verlagen tot demagogische aanvallen.