Direct naar artikelinhoud

Filmcomponist Hans Zimmer maakt Tomorrowlandhymne

Zijn naam staat op de aftiteling van classics als The Lion King, Gladiator en Rain Man. Nu componeert Hans Zimmer een hymne voor Tomorrowland.

De hymne duurt tien minuten en klinkt zoals hymnes horen te klinken. Meeslepend is een woord dat vaak valt, dan, pompeus ook. Patriottisch.

Hans Zimmer, gisteren op de site van het Amerikaanse vakblad The Hollywood Reporter: "Het moet cultureel divers zijn en op een of andere manier de hele wereld vertegenwoordigen. Het lied gaat over het samenbrengen van verschillende culturen, en alle dingen die ons anders maken zijn eigenlijk sowieso dingen die we moeten vieren."

De hymne gaat deze zomer in première en zal als officiële hymne van Tomorrowland fungeren. Het dancefestival viert dit jaar zijn tiende editie en wil dat in stijl doen. Uit het persbericht: "Deze hymne geeft de ambitie weer om te blijven groeien als totaalervaring over alle grenzen heen."

Voor de opnames trok Zimmer met zijn symfonisch concert naar de AIR Studio's in Londen, een voormalige kapel waar hij eerder de soundtracks bij films als Pirates of the Caribbean, The Da Vinci Code en The Dark Knight vastlegde. Hij kreeg van de festivalorganisatie de vraag een hymne te componeren die de "mystieke, magische" sfeer van het festival zou vatten.

Zelf zegt hij: "Ik was bekend met de grootsheid van Tomorrowland en ik vond dat ze voor hun tiende verjaardag een waardige hymne verdienden."

Zimmer werd in 1957 in het Duitse Frankfurt geboren. Hij maakte de soundtrack voor tientallen Hollywoodfilms. De gerespecteerde filmsite Imdb.com geeft 92 credits als 'Music department' en 161 als 'composer'. Tot de bekendste titels behoren Gladiator, Rain Man, As Good as it Gets, Frost/Nixon, The Lion King en Pearl Harbor. De afgelopen jaren werkte hij mee aan 12 Years a Slave, Man of Steel en Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

Hij werd bekroond met een Oscar, twee Golden Globes, drie Grammy's, een American Award en een Tony Award. In 2003 ontving hij de Henry Mancini Award voor Lifetime Achievement voor zijn indrukwekkende en invloedrijke oeuvre.

De tiende verjaardag van Tomorrowland wordt deze zomer gevierd met een dubbel festivalweekend: op 18-20 juli en 25-27 juli. Tijdens het laatste weekend van september vindt in de VS de tweede editie van TomorrowWorld plaats, de Amerikaanse spin-off van het Antwerpse festival.