Direct naar artikelinhoud

Ronde van de Valpartijen

Elk jaar lijkt het erger te worden en ook in deze editie van de Ronde viel het op. Het aantal valpartijen was nauwelijks te tellen en had ook nog een directe invloed op het resultaat.

Wim Van Herreweghe, organisator van de Ronde van Vlaanderen, keek met lede ogen naar de vele valpartijen. "Maar we gaan het parcours niet anders evalueren door het ongeval in het begin van de race", zo verwees hij naar de crash van Johan Vansummeren met de bejaarde vrouw. "Dat ongeval was verschrikkelijk jammer. En ja, dit jaar waren er veel valpartijen. Maar ik volgde de koers samen met Peter Van Petegem. Hij zei dat hij vroeger twee of drie keer kon vallen in de Ronde van Vlaanderen zonder dat daar iets van gezegd werd."

"De media en fotografen zitten er nu gewoon veel korter op. Misschien is er wel wat nerveuzer gekoerst dan andere jaren. Of hebben alle ploegleiders op hetzelfde moment tegen hun renners gezegd dat ze moesten opschuiven? Wie zal het zeggen. Ach, valpartijen zijn van alle jaren."

Zo veilig mogelijk

Van Herreweghe denkt dus niet dat de organisatie van de veiligheid de komende edities van de Ronde van Vlaanderen er anders zal uitzien. "We hebben nu al een rampenplan, we zetten kilometers en kilometers dranghekken, er zijn stewards die de situatie op de gevaarlijke punten mee in het oog houden, we hebben mobiele seingevers op veel punten. We doen alles zo veilig mogelijk. De charme van de koers is dat het openbaar is en dat het publiek er zo kort op zit. Maar soms maakt net dat je kwetsbaar."