Direct naar artikelinhoud

'Marilyn Monroe-fotograaf' Bert Stern overleden

De Amerikaanse modefotograaf Bert Stern is woensdag op 83-jarige leeftijd overleden in New York. Stern werd vooral bekend met de foto's van Marilyn Monroe die hij zes weken voor haar dood nog maakte.

In zijn ruim vijftig jaar lange carrière kreeg fotograaf Bert Stern schoonheden als Audrey Hepburn, Sophia Loren, Elizabeth Taylor en Brigitte Bardot voor zijn lens. Hij veranderde de reclame- en modefotografie in de jaren vijftig en zestig, maar zal vooral herinnerd worden om zijn pijnlijk rauwe en hartverscheurende foto's van Marilyn Monroe.

Hij haalde de even blonde als tragische actrice enkele weken voor haar dood in 1962 voor zijn lens, in het Bel-Air Hotel in Los Angeles. In drie dagen tijd maakte Stern toen 2.571 foto's, die jaren later gebundeld uitkwamen onder de titel Marilyn Monroe: the Complete Last Sitting.

"Een once-in-a-lifetime ervaring", noemde hij de fotoshoot in de documentaire Bert Stern: Original Madman uit 2010. "Ze was zo mooi in die tijd", vertelde hij eerder aan de krant Newsday. "Ik zei niet: 'Poseer naakt', van het één kwam gewoon het andere."

En dan te denken dat hij zijn doorbraak te danken had aan het beeld van een glas Martini in de Egyptische woestijn, een piramide glanzend in de achtergrond. Het beeld dateert uit 1955 en wordt nog steeds als een kantelmoment in de reclamefotografie beschouwd.