Direct naar artikelinhoud

Oekraïne vreest paard van Troje in hulpkonvooi

Rusland stuurt een konvooi vol hulpgoederen naar het oosten van Oekraïne. Maar liggen er misschien soldaten onder de dekens?

In alle vroegte vertrokken 287 vrachtwagens van een basis bij Moskou. Met militaire precisie staan ze opgesteld, de chauffeurs in gelijke uniformen, trots naast hun spierwitte voertuigen zonder kentekens.

Een sluwe zet. Terwijl in achterkamers in Brussel, Washington en Kiev koortsachtig wordt overlegd over de humanitaire crisis in het oosten van Oekraïne, zegent een Russisch-orthodoxe priester de voertuigen met wijwater. Er is niets afgesproken, er zijn geen overeenkomsten. Zelfs het Rode Kruis zit met zijn handen in het haar.

De colonne trekt westwaarts. Tegen het wit steekt af en toe een rode vlag fel uit, het wapen van de stad Moskou.

Het politieke gesteggel onderstreept het wantrouwen. Tussen Rusland en Oekraïne, maar vooral tussen Rusland en het Westen. Zelfs de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius waarschuwt voor een paard van Troje. "We moeten erg voorzichtig zijn, dit zou zo maar eens een plan van de Russen kunnen zijn om zich ergens bij Donetsk en Loegansk op te stellen."

Volgens Moskou kan de inhoud van de wagens geen problemen opleveren. Op de vrachtlijst: 69 generatoren, 400 ton graan, 340 ton ingeblikt vlees, 100 ton suiker, 680 ton drinkwater, 62 ton babyvoeding, een hoop medicamenten en 12.300 slaapzakken. Volgens Valeri Tsjali, het onderhoofd van de Oekraïense presidentiële administratie, zijn er twijfels. Op een persconferentie laat hij beelden zien van Russische troepen die de witte vrachtwagens begeleiden. Misschien zitten tussen de slaapzakken soldaten en munitie verstopt? "Ons standpunt is helder: we laten de Russen niet op ons grondgebied komen."

In het Oekraïense parlement ontstaat commotie. "Hoe kun je humanitaire hulp accepteren van een land dat jouw land probeert te vernietigen?", roept het radicale parlementslid Oleg Ljasjko. "Deze nonsens moeten worden gestopt."

Vragen over de exacte route, en wat er gebeurt wanneer het hulpkonvooi onder vuur komt te liggen, blijven onbeantwoord. Of de vrachtwagens aan de grens worden overgeladen of later Oekraïense kentekens krijgen, is onduidelijk.