Direct naar artikelinhoud

Zwitserland verwerpt hoogste minimumloon ter wereld

Zwitserland krijgt niet het hoogste minimumloon ter wereld, besliste 77 procent van de Zwitsers in een referendum. Tegenstanders vreesden voor de invloed op de Zwitserse economie. Voorstanders zeiden dat het nodig was om werknemers met een lager loon een fatsoenlijk leven te geven.

Een minimumloon van 4.000 Zwitserse frank (bijna 3.300 euro) moest het volgens de initiatiefnemers, vakbonden en linkse politici mogelik maken dat meer dan driehonderdduizend werknemers beter zouden rondkomen.

Zwitserland kent een uitgebreid sociaal welvaartssysteem, maar desondanks zou één op de tien werknemers moeite hebben om de huur te betalen. De huur van een bescheiden appartement kan in sommige steden oplopen tot zowat 1.500 euro.

Een minimumloon heeft het land niet, en daar wilden de initiatiefnemers van de volksraadpleging een einde aan maken. Tegenstanders argumenteerden dat een 'ja' een fatale klap zou kunnen zijn voor vele kleinere bedrijven en de gezonde Zwitserse economie zou kunnen verzwakken.

Groeiende kloof

Het ging om het derde referendum over lonen in het afgelopen anderhalf jaar, wat een indicatie is dat ook in Zwitserland de groeiende kloof tussen arm en rijk zorgen baart. In februari stemden de Zwitsers voor het beperken van bonussen van bedrijfsleiders. Enkele maanden ervoor had de bevolking de beperking verworpen van de hoogste salarissen tot twaalf keer dat van de laagst verdienende in het bedrijf.

De volksraadpleging van gisteren ging niet enkel over het minimumloon. Ook werd de bevolking bevraagd over de plannen voor de aankoop van de Zweedse Gripen-gevechtsvliegtuigen voor de Zwitserse luchtmacht, die de overheid zo'n 2,5 miljard euro zou kosten, en het opleggen van een levenslang verbod voor pedofielen om te werken met kinderen. Op het eerste voorstel antwoordden de Zwitsers met een 'neen', op het tweede met een duidelijk 'ja'.