Direct naar artikelinhoud

'We moeten verleiding matchfixing vermijden'

De voorzitter van de Kansspelcommissie wil dat er een sensibiliseringscampagne komt om sporters bewust te maken van de gokproblematiek. Naast Olivier Deschacht werden ook andere voetballers, zoals Knowledge Musona van KV Oostende, al verhoord. 'Sportmensen moeten weten dat gokken op eigen matchen niet kan.'

De affaire rond Anderlecht-speler Olivier Deschacht en andere profvoetballers bewijzen opnieuw dat problematisch gokgedrag wel degelijk bestaat binnen het Belgisch voetbal. Amper enkele maanden na de heisa rond weddenschappen door OHL-spelers Romain Reynaud en Rudy Riou blijken voetbalspelers nog steeds te gokken.

Over Deschacht of andere specifieke zaken wou Etienne Marique, voorzitter van de Kansspelcommissie, zich afgelopen weekend niet uitlaten. Wel laat hij weten dat hij wil dat er een sensibiliseringscampagne komt om sporters op de gevaren van gokken te wijzen. "Maar dat kunnen we niet alleen. We moeten de medewerking krijgen van de minister en de sportfederaties."

Volgens de voorzitter mag er vooral geen voedingsbodem ontstaan voor 'matchfixing', waarbij spelers moedwillig valsspelen. "Als spelers gokken op eigen wedstrijden, vrezen we dat ze op termijn misschien zullen overgaan tot zulke praktijken. Sportmensen moeten zich ervan bewust zijn dat gokken op eigen matchen niet kan. Daarom denk ik dat een campagne nuttig zou zijn."

Info voor broer

Olivier Deschacht (35) hield zijn onschuld het hele weekend staande. Het parket in Gent onderzoekt nog steeds of hij geld inzette op matchen van zijn eigen club. Daarbij zou hij zo'n 20.000 euro hebben verdiend. Het Anderlecht-icoon blijft erbij dat zijn broer Xavier (30) met zijn gokaccount bij Unibet speelde. Maar aan VTM Nieuws vertelde Deschacht wel dat hij zijn broer info gaf over de opstellingen van de reserveploeg van Anderlecht.

"Die recente uitspraken zullen we nog intern bespreken", zei Anderlecht-woordvoerder David Steegen gisteren. Voorlopig blijft de club zijn speler steunen in afwachting van het onderzoek. Toch stond hij gisteren niet opgesteld voor de match tegen Westerlo. "Dat heeft niets met de zaak te maken. Hij is sinds vorige week ziek en speelde ook niet in de bekermatch tegen OH Leuven."

De supporters van paars-wit bleven gisterenavond alvast achter Olivier Deschacht staan. Tijdens de match rolde in de derde minuut - het rugnummer van de verdediger - een luid applaus over het veld.

Andere voetballers ondervraagd

Ook andere voetballers zijn ondertussen ondervraagd over hun gokgedrag. Onder hen de 26-jarige Knowledge Musona, die als aanvaller actief is bij KV Oostende. De Zimbabwaan werd een aantal maanden geleden verhoord. Volgens onze informatie ging het bij hem niet om grote bedragen - hij zou zelfs geld hebben verloren.

"Na het verhoor heeft Musona meteen correct gehandeld en meldde hij het aan de club en Luc Devroe (technisch directeur, red.). Nadien vernamen de speler en onze club niets meer over deze zaak", zegt perswoordvoerder Bram Keirsebilck.

Naast Musona en Deschacht zouden ook spelers van twee andere eersteklassers genoemd zijn. De Belgische Voetbalbond heeft voorlopig nog geen officieel dossier geopend naar mogelijk gokgedrag. "We proberen nog steeds om via de bevoegde overheden zoveel mogelijk informatie te verkrijgen", zegt woordvoerder Pierre Cornez.