Direct naar artikelinhoud

Homans erkent geen nieuwe moskeeën meer

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) schort de erkenning van nieuwe moskeeën op. Ze wil eerst weten of de voorwaarden daarvoor wel worden nageleefd.

"De afgelopen weken is duidelijk geworden dat er een discrepantie bestaat tussen de informatie die nodig is om de criteria voor lokale geloofsgemeenschappen te handhaven en de informatie die vandaag wordt aangeleverd", zegt Homans.

In een persbericht zegt Homans dat ze niemand met de vinger wil wijzen, maar in het programma Wakker op zondag op de Antwerpse regionale zender ATV noemde ze zondag wel namen. Homans zei daar dat ze van het federale niveau geen informatie meer krijgt over de werking van moskeeën die wachten op erkenning. Ze benadrukt dat ze van die informatie afhankelijk is om enkele criteria, zoals het bevorderen van integratie, te controleren.

"Ik krijg geen informatie", luidde het. "En ik begrijp wel dat de federale overheid nu focust op andere prioriteiten, zoals veiligheid, extremisme, radicalisering en dergelijke." Vandaar dat ze haar administratie heeft gevraagd een onderzoek te laten voeren door een extern bureau.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat hij nochtans zijn volle medewerking verleent aan de erkenningsaanvragen van dertig moskeeën. "Maar de vergadering die daarover voorzien was op 19 april met mevrouw Homans is door haar afgezegd, zonder een nieuwe afspraak vast te leggen", klinkt het fijntjes op zijn kabinet.