Direct naar artikelinhoud

'Heksenjacht tegen Skype is belachelijk'

De veroordeling van Skype tot een boete van 30.000 euro in ons land zal zo goed als zeker nog een staartje krijgen. Dat meent ICT-jurist Matthias Dobbelaere. 'Dit vonnis is in strijd met de Europese wetgeving'.

Het softwarebedrijf kreeg in 2012 de vraag om in het kader van een gerechtelijk dossier gegevens door te spelen over de gesprekken tussen twee gebruikers. Skype bezorgde informatie over e-mailadressen, accountgegevens en IP-adressen, maar niet over de inhoud van de gesprekken. Technisch niet mogelijk volgens Skype, weigering tot medewerking volgens de rechter.

Volgens ICT-jurist Matthias Dobbelaere zijn er in het vonnis een aantal zaken die niet kloppen. "Dit is een heel bizar vonnis. Om te beginnen gaat de rechter in Mechelen in tegen de Europese privacywetgeving, die heel strikt is. Het ging wellicht om livegesprekken, en Skype mag de inhoud van die gesprekken als objectieve online-tussenpersoon helemaal niet bewaren. Technisch is het ook niet mogelijk om elk gesprek te gaan loggen."

De gegevens die het bedrijf aan het gerecht bezorgde, zijn de enige die het mag geven, zegt Dobbelaere. Hoe is het dan mogelijk dat een dergelijk vonnis wordt uitgesproken? Volgens Dobbelaere is er te veel onbegrip in de juridische sector. "De meeste correctionele rechters zijn niet op de hoogte van IT-gerelateerde wetgeving. En ook de gerechtelijke experts begrijpen niet dat wat er vandaag gebeurt niet wordt opgeslagen op een harde schijf. Heel die heksenjacht die er vandaag is tegen Facebook en Google, en nu ook tegen Skype, heeft geen enkele zin."

Het Mechelse parket stelt in een mededeling dat Skype wel degelijk verplicht was de gevraagde gegevens te verstrekken omdat "de rechtbank van oordeel is dat Skype (...) beschouwd moet worden als een 'verstrekker van een telecommunicatiedienst'". In het geval van een telecomdienst geldt een andere aansprakelijkheidsregeling en voorziet het strafrecht een uitzondering bij een klacht of veroordeling, legt Dobbelaere uit.

Of Skype inderdaad gezien moet worden als een telecomoperator, valt volgens hem te betwisten. "Maar dan nog heeft het geen zin hen te verplichten om dingen over te dragen die ze niet hebben. Als Skype elk livegesprek zou moeten loggen, zou het servers moeten bijbouwen zo groot als Vlaanderen. Proximus doet dat overigens ook niet. Skype heeft gedaan wat het moest doen, wat het kon doen."

Dobbelaere acht de kans groot dat Skype in beroep gaat. "Niet dat het bedrijf zal wakker liggen van die 30.000 euro, maar dit zet anders de deur open naar een rechtspraak die inhoudelijk niet correct en technisch onzinnig is."