Direct naar artikelinhoud

Dit jaar meer dan 8.000 Belgische bedrijven failliet, al 18.000 jobs weg

Recordaantal faillissementen

Brussel l Er werden van januari tot november 7.663 faillissementen uitgesproken, meldt het Antwerpse onderzoeksbureau Graydon. Het staat nu al vast dat er over heel 2008 meer dan 8.000 Belgische bedrijven failliet zullen gaan, waarmee het jaarrecord van 2004 wordt verpulverd.

door Emmanuel Vanbrussel

De impact op de werkgelegenheid wordt maand na maand groter. In elf maanden tijd verdwenen er inmiddels 18.129 arbeidsplaatsen.

In november gingen er 710 Belgische ondernemingen over de kop. Dat zijn er 51 meer dan een jaar eerder, zo meldt Graydon, het bureau dat handelsinformatie verwerkt. Het gaat om de zwaarste novembermaand ooit. Dat wordt een verontrustende trend. In vijf van de afgelopen zes maanden noteerde Graydon historische records.

Van begin januari tot november werden 7.663 faillissementen uitgesproken, of 7,76 procent meer dan over dezelfde periode verleden jaar. "Het staat nu al vast dat het vroegere jaarrecord uit 2004 - 7.986 faillissementen - zal worden gebroken", zegt Eric Vandenbroele van Graydon.

Niet alleen gaan er almaar meer bedrijven over de kop, er sneuvelen ook steeds meer jobs. In november verdwenen er weer 1.532 banen, wat het voorlopige jaartotaal op 18.129 brengt. Er gingen in de eerste elf maanden al 27 procent meer jobs verloren dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal faillissementen stijgt het snelst in Brussel (+19 pct. in de eerste elf maanden) en Wallonië (+6,6 pct.). In Vlaanderen zitten de faillissementen veel trager in de lift (+2,7 pct. tot 3.513 uitspraken).

De horeca is met ruim 1.400 faillissementen de zwaarst getroffen sector, gevolgd door de bouw (ruim 1.100), de kleinhandel (ruim 1.000) en de groothandel (bijna 850).

"Het komt er nu vooral op aan liquiditeit te pompen in de bedrijven, zodat ze niet in cashproblemen komen", zegt federaal economieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in een reactie op de cijfers. "Op korte termijn moet de overheid, ook de lokale overheden, haar facturen tijdig betalen. Er is ook een wetsvoorstel onderweg waardoor bedrijven sneller actie kunnen ondernemen tegen hun wanbetalers."

Er komen ook maatregelen in het economisch relanceplan dat de federale regering eerstdaags zal presenteren. Van Quickenborne: "De overheid kan de bedrijven bijvoorbeeld uitstel gunnen voor hun RSZ-betalingen. Dat is een van de mogelijkheden die momenteel op tafel ligt."

De ondernemersorganisatie Unizo pleit voor een stiptere terugbetaling van de btw door de overheid. Die terugbetaling kan momenteel tot een half jaar aanslepen, beweert Unizo. "De economische crisis doet de financiële buffer van veel kmo's wegsmelten", zegt Unizotopman Karel Van Eetvelt. "Als de overheid de btw sneller terugbetaalt, moeten de kmo's minder vaak dure kortlopende kredieten aangaan."

"Ook die piste ligt op tafel", zegt Van Quickenborne daarover. "Het is iets wat we met Financiën moeten aftoetsen."

De federale regering presenteerde net gisteren ook het kredietprogramma Initio, waarbij de werking van het Participatiefonds wordt omgekeerd. Vroeger diende een kmo voor een krediet eerst aan te kloppen bij de bank die dan eventueel doorverwees naar het Participatiefonds. In de nieuwe regeling zal de kmo haar project eerst aan het Participatiefonds kunnen voorleggen. Bij een goedkeuring zouden banken makkelijker geneigd zijn een krediet te verstrekken. Zowel Unizo als zelfstandigenorganisatie NSZ juicht het initiatief toe.

Standpunt >2

Eric Vandenbroele (Graydon):

Het staat nu al vast dat het record uit 2004 zal worden gebroken