Direct naar artikelinhoud

Duif maakt furore in VS

"Aan de kant, Usain! Een gevederde Bolt is verkocht voor 400.000 dollar in de meest exclusieve duivenveiling ooit." The Washington Post spaart geen enkel superlatief om de Belgische wedstrijdduif Bolt aan te prijzen. "Hij is bliksemsnel en heeft een uitstekende stamboom. Bolt is 's werelds duurste duif, nu zijn Belgische fokker hem voor 310.000 euro heeft verkocht aan een Chinese zakenman."

Dat Bolt voor een recordbedrag van de hand ging, was onverwacht. Tot nu toe kostte de duurste duif 250.000 euro. "De Belgische wedstrijdduiven genieten wereldwijde faam vanwege hun snelheid", schrijft The Washington Post. "Maar toch was dit bedrag een verrassing voor iedereen. Zo ook voor veilingmeester Nikolaas Gyselbrecht, die aangaf overdonderd te zijn door de hoge biedingen."

Naast Bolt wisselde nog een hele kolonie duiven van eigenaar. Liefst 530 vogels werden op de veiling in Vorselaar te koop aangeboden. "Zij brachten samen 4,34 miljoen euro op, een wereldrecord", weet de krant. "Negen van de tien topduiven zullen vertrekken naar China of Taiwan."