Direct naar artikelinhoud

Koen Vanmechelen wint prestigieuze prijs voor mediakunst

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (47) heeft een Golden Nica gewonnen, de belangrijkste internationale prijs voor hedendaagse mediakunst. De award wordt sinds 1987 uitgereikt door het Oostenrijkse Ars Electronica, een internationaal platform voor digitale kunst en mediacultuur. Er hangt een geldprijs van 10.000 euro aan vast.

Vanmechelen valt in de prijzen voor zijn Cosmopolitan Chicken Project in de categorie 'hybride kunst', en laat daarmee 567 andere kandidaten achter zich. De kunstenaar werkt al sinds de jaren 90 aan het project, waarin hij een aantal kippen uit verschillende landen kruiste met elkaar om één kosmopolitische kip te creëren. Die moest dan symbool staan voor globale diversiteit.

"In dit project onderzoekt Vanmechelen op een transdisciplinaire manier universele thema's als bioculturele diversiteit en identiteit", klinkt het bij de jury. "Vertrekkend vanuit de kip smeedt hij kunst, wetenschap en technologie tot een hoogst eigenzinnig en volstrekt uniek oeuvre." Voor het werk gebruikte Vanmechelen verschillende media om zijn basisidee naar buiten te brengen, zoals fotografie, video en performances. Het zal worden tentoongesteld op het Ars Electronica Gala in het Oostenrijkse Linz, dat plaatsvindt in september.

De Nica's, die ook wel gekend zijn als de Oscars of Media Art werden eerder al uitgereikt aan een aantal gerenommeerde kunstenaars als Joe Davis (VS), maar ook aan Pixar, Wikileaks en Wikipedia.