Direct naar artikelinhoud

Voor taliban geruilde soldaat opnieuw onder de wapens

De Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl is teruggekeerd in actieve dienst. Hij kwam 31 mei vrij in het kader van een gevangenenruil met de Afghaanse taliban. Na zes weken van gesprekken en therapie wordt hij nu voldoende hersteld geacht om weer aan de slag te gaan.

Dat doet hij op Fort Sam Houston, de legerbasis in Texas waar hij de afgelopen weken ook werd verpleegd. Hij woont in de kazernes. Twee andere militairen helpen hem te "reïntegreren in het soldatenleven", zoals defensiefunctionarissen lieten weten. Tijdens de therapie mocht hij de legerbasis verlaten.

Het onderzoek naar de omstandigheden waaronder Bergdahl in juni 2009 in handen van de taliban viel, gaat ondertussen door. Na de aanvankelijk blijdschap over zijn vrijlating barstte er een fel politiek debat los over de vraag of hij in werkelijkheid niet een deserteur en overloper was. Leden van zijn eenheid verklaarden dat hij zelf zijn post had verlaten en aan de wandel was gegaan.

Republikeinse politici verweten de regering-Obama dat zij een te hoge prijs had betaald door in ruil voor een sergeant vijf kopstukken van de taliban vrij te laten. Een sergeant bovendien die misschien ook nog verraad had gepleegd aan zijn kameraden en zijn land.

De regering wees naar de Amerikaanse traditie om geen militair achter te laten op het slagveld. De hoogste militair, generaal Martin Dempsey, zei dat iedereen onschuldig is tot zijn schuld is bewezen. Als het onderzoek uitwijst dat Bergdahl iets heeft misdaan, zal daar niet van worden weggekeken. Ondertussen blijven we voor hem en zijn familie zorgen, aldus Dempsey.

Vorige week werd bekend dat de militaire top de gevangenenruil steeds heeft gesteund. Volgens de generaals was het "waarschijnlijk de laatste en beste kans" Bergdahl vrij te krijgen. De vrijgelaten talibangevangenen, die overigens een jaar in Qatar moeten blijven, zouden niet meer hetzelfde groot gevaar vormen als tien jaar geleden.