Direct naar artikelinhoud

Marc Reugebrink stapt op bij Vlaamse Auteursvereniging

Gerommel bij de Vlaamse Auteursvereniging (VAV). Schrijver Marc Reugebrink, pas dit voorjaar als covoorzitter aangetreden, is opgestapt.

Amper een paar maanden geleden kondigde de Vlaamse Auteursvereniging met luide trom een voorzitterswissel aan. De Nederlandse schrijver Marc Reugebrink en non-fictieauteur Patrick De Rynck volgden Erik Vlaminck op aan het roer van de organisatie, die de belangen behartigt van zowat 600 Vlaamse schrijvers. Nu gooit Reugebrink de handdoek in de ring.

"De visie over strategie en tactiek liepen te zeer uiteen", laat VAV weten. Patrick De Rynck wordt tijdelijk alleen voorzitter. VAV gaat wél op zoek naar een opvolger, want ook De Rynck geeft er weldra de brui aan.

Geen geduld

Er broeide al een tijdje ongenoegen in het boekenvak over de stellingnames van Reugebrink, die de Auteursvereniging een militantere rol wilde aanmeten, maar tegelijk ook collega-auteurs wel eens bleef kapittelen. "Ik noem het liever 'performanter'", zegt Reugebrink. "Ik wilde bij de VAV meer de belangenverdediging op het voorplan zetten. Schrijvers als vechters voor hun eigen zaak, hoe moeilijk ook omdat auteurs nu eenmaal individualisten zijn. Met die idee stond ik blijkbaar geïsoleerd. En dat botste met de gesprekspartners van het VAV, zoals Boek.be. Dus heb ik snel mijn conclusies getrokken."

Reugebrink beseft dat de VAV sinds haar ontstaan een aantal actiepunten wist te realiseren "dankzij veel diplomatie", zoals het modelcontract, ingrijpen bij uitgeversmisstanden en vorderingen rond het leenrecht. "Hoog tijd om vaart te maken", vond hij. "Maar dat leverde gecrispeerde reacties op." De Rynck nuanceert: "Je moet geduld hebben als je iets wil bereiken in het boekenvak en dat heeft Marc wat minder. Aan passie, inzet en een scherpe pen geen gebrek, maar de techniciteit van de dossiers lag Marc niet zo."

Reugebrink, Gouden Uilwinnaar 2007, leek de olifant in de porseleinenkast. Toen hij tijdens de Boekenbeurs uithaalde naar het wereldrecord boekendomino, ging het mis. De maat leek vol bij Boek.be. Te meer daar de VAV kantoor houdt bij Boek.be. "Er ontstond en stemmingmakerij tegen mij. Niemand zei me iets in het gezicht. Een gesprek bij Boek.be kwam er niet. Kwispelende honden met de oren plat, dat zijn ze."

Toch geeft hij nog een boodschap mee aan Boek.be: "Als koepelorganisatie moet Boek.be eens goed nadenken over haar positie. De VAV is een schrijversvakbond. Logisch toch dat de belangen niet altijd gelijklopen? Je zit haast in een positie van werknemers tegenover werkgevers. Het is dan ook buitengewoon onhandig dat je als VAV en Boek.be dezelfde accomodatie gebruikt en in hetzelfde gebouw zit."