Direct naar artikelinhoud
Wikileaks

Na 7 jaar uit zijn schuilplaats: WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd in Londen

Ecuador trok het diplomatiek asiel van Julian Assange in, waarna de WikiLeaks-oprichter in de ambassade in Londen gearresteerd werd door de Britse politieBeeld rv

Julian Assange, de oprichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks, is door de Britse politie opgepakt na een verblijf van zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade. Daar verschuilde hij zich uit vrees voor uitlevering, maar het land trok zijn politiek asiel in, waardoor de politie vrij spel kreeg.  Hij is schuldig bevonden aan schenden van zijn voorwaarden voor invrijheidsstelling.

De geboren Australische Assange zat sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land verscholen. De activist vreesde dat hij zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van geheime informatie via zijn klokkenluiderssite. Hij kreeg daar asiel, maar Ecuador trok het diplomatiek asiel in omdat Assange de voorwaarden voor zijn verblijf in de ambassade diverse malen zou geschonden hebben. Zo zou hij zich "onrechtmatig met interne aangelegenheden hebben bemoeid”. Het intrekken hing al een langere tijd in de lucht. 

Assange werd uiteindelijk opgepakt door de Londense politie wegens een uitleveringsverzoek van de VS dat dateert van eind 2017. Dat wil echter niet zeggen dat zijn uitlevering een feit is. Het Verenigd Koninkrijk heeft Ecuador verzekerd dat Assange niet zal worden uitgeleverd aan een land waar de doodstraf nog wordt toegepast. Over een mogelijke uitlevering aan de VS wordt op 2 mei beslist.

“Uitgenodigd”

In een tweet zegt de organisatie Wikileaks dat de ambassadeur van Ecuador de politie had “uitgenodigd” om de ambassade te betreden en Assange te arresteren. Op een video is te zien hoe de activist, die tegenstribbelt, door een groep agenten uit de ambassade wordt gehaald en naar een politiebus wordt gebracht.

Twitter bericht wordt geladen...

Irak en Afghanistan

Julian Assange werd wereldberoemd in 2010 met zijn klokkenluidersplatform WikiLeaks. Hij publiceerde honderdduizenden geheime documenten over onder meer militaire operaties in de oorlogen van Irak en Afghanistan. Later werden documenten van de Amerikaanse Democratische partij gelekt tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De publicaties bombardeerden de 47-jarige Assange wereldwijd tot een erg omstreden figuur. Aanhangers zagen in hem een held die wanpraktijken van overheden en ondernemingen aan het licht bracht. Tegenstanders zagen hem dan weer als een labiele narcist die mensenlevens van militairen in gevaar bracht.

Assange zocht in 2012 uiteindelijk toevlucht bij de ambassade van Ecuador om te voorkomen dat hij zou worden overgedragen aan de Zweedse autoriteiten die hem wilden ondervragen over mogelijk seksueel wangedrag. Hij verbleef tot vandaag dus bijna zeven jaar op de ambassade, waar hij onder meer bezoek kreeg van popster Lady Gaga en van actrice Pamela Anderson. 

Dit schreven we eerder over Assange

Hoe de kansen van Julian Assange keerden

Lang was zijn situatie uitzichtloos, maar in 2017 veranderde het perspectief van Julian Assange, die toen al ruim 4,5 jaar vastzat op een paar vierkante meter in de Ecuadoraanse ambassade in Londen radicaal.

Zo leeft Assange in de Ecuadoraanse ambassade

Als Julian Assange zijn kamerdeur opent en de hal oploopt, is zijn zicht maximaal. Kijkt hij naar boven dan ziet hij witte ornamenten op het plafond. Verder ziet hij lampen, een paar deuren en een glimmend rood keukentje. Dat is het.