Direct naar artikelinhoud

Wouter Beke: communicant wordt spelverdeler

Wouter Beke is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van CD&V. 'Hij is de spelverdeler, Peeters de spits.'

Tot dinsdagavond konden kandidaten zich melden om voorzitter te worden van CD&V. Maar het was al langer duidelijk dat er niemand wilde concurreren met de huidige voorzitter. Zijn er zonder Yves Leterme, Inge Vervotte en Rik Torfs geen ambitieuze christendemocraten meer? Jawel, antwoorden de ministers, parlementsleden en medewerkers. Maar Beke is gewoon de beste keuze voor de verkiezingen in 2014. "Ik heb hem altijd gesteund. Ik denk dat Wouter bewezen heeft dat hij vandaag nog meer krediet verdient dan in het begin", vat Vervotte samen.

De Limburger is een consensusfiguur die in de brede geledingen amper weerstand oproept. Dat Beke geen groot stemmenkanon is, stoort niet. Het is zelfs een voordeel: op die manier vormt hij geen bedreiging voor alfamannetje Kris Peeters. "Hij is een goede voorzitter omdat hij ruimte laat aan de rest", vertelt een hooggeplaatste CD&V'er. "Beke is onze beste spelverdeler. Hij zet de lijnen uit, pleegt overleg. Maar het is aan ministers om te scoren. Kris Peeters en Hilde Crevits op kop."

In de brochure die Beke voor de militanten samenstelde voor de nieuwe voorzittersverkiezingen zegt politicoloog Carl Devos (UGent): "Beke was het soort voorzitter dat een partij met twee regeringsleiders kan verdragen: een die zijn bescheiden plek kent. Maar Beke doorstond veel stormen en zijn gezag groeide, zodat hij dat vandaag enkel nog met Peeters moet delen." En nog: "Beke lijkt een beetje op een communicant uit de jaren 1960, maar daaronder zit een geslepen machtspoliticus en berekend strateeg. Die alleen grote risico's neemt als hij weet dat die er eigenlijk niet meer zijn."

Staatshervorming

Er waren vragen bij zijn aantrede in 2010. Een jongensachtig gezicht, eerder professor dan politicus. Moest hij CD&V terug op de sporen krijgen? Beke slaagde er echter gaandeweg in zijn imago van grijze muis in gunstige zin om te buigen. Met zijn houding in de onderhandelingen rond de zesde staatshervorming won hij respect op het partijhoofdkwartier.

Belangrijk ook: hij heeft nog geen verkiezing echt verloren. De gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 waren zijn eerste rendez-vous met de kiezer. De aanloop liep allesbehalve vlot. Mede door toedoen van hemzelf. Beke zei opeens plompverloren dat zijn partij geen verhaal had. "Dat was zijn moeilijkste moment", vertelt een naaste medewerker. "Opeens werd Wouter geviseerd, in de media en intern."

Maar CD&V hield stand tegen de gele golf van N-VA. Wat Beke in zijn overtuiging heeft gesterkt dat die N-VA niet onoverwinnelijk is bij de verkiezingen in 2014. Gisteren vertelde de CD&V-voorzitter op Radio 1 dan ook: "Het zou goed en mooi zijn, mochten we de uitslag van de lokale verkiezingen, dus boven de 20 procent, kunnen herhalen."

Tussen 5 en 26 oktober zal Beke zijn programma voor de volgende drie jaar uit de doeken doen aan de leden. Op 12 november zal de uitslag van de voorzittersverkiezingen bekend worden gemaakt. Verwacht u aan een stalinistische score. De vorige keer, toen Beke ook al de enige kandidaat was, haalde hij 98,7 procent van de stemmen. Op 12 november worden ook de namen van de CD&V-lijsttrekkers gepresenteerd. Beke wordt bijna zeker de lijsttrekker voor de Kamer in Limburg.