Direct naar artikelinhoud

PS remt De Wever af

Er zit een kink in de kabel van de regeringsvorming. De PS is niet overtuigd dat Bart De Wever tegen het einde van het weekend genoeg vorderingen gemaakt zal hebben om de informatieronde af te sluiten.

Waalse socialisten vinden het te vroeg om Di Rupo uit te sturen

Nadat hij vandaag en morgen de voorzitters van de belangrijkste partijen gezien zal hebben en koning Albert gebriefd heeft over zijn werkzaamheden, hoopt informateur Bart De Wever (N-VA) dit weekend met een eindverslag zijn opdracht af te ronden. De Wever zelf gaat er nog altijd vlotjes van uit dat hij die timing kan volhouden. Elders, ook en vooral bij de PS, is de scepsis groot.

De euforie van de dagen na de stembusgang is al een tijdje weg, maar nu is het voor het eerst dat ook bij de Franstalige socialisten pessimistische geluiden opborrelen. “De informateur is beleefd en vriendelijk tegen zijn gesprekspartners, veel meer valt er niet te zeggen”, zegt een top-PS’er aan De Morgen. “Het gaat echt niet vooruit. Hij is rondjes aan het schaatsen. Het zou me niet verbazen als er een tweede ronde nodig is met de partijvoorzitters. Dat lijkt me niet meer dan logisch.”

Die roep om een tweede gespreksronde met de mogelijke toekomstige coalitiepartners leeft algemeen bij de top van de PS. Daar wordt erop gewezen dat hun kopman Elio Di Rupo altijd gesproken heeft over een “drietal weken”, niet over twee weken. “Er zal nu eerst een officiële ronde volgen waarin de partijen hun standpunten kenbaar maken aan de informateur. Dat er daarna een tweede ronde volgt, heeft ons altijd logisch geleken. Tijdens die tweede ronde kan er dan een compromis afgetoetst worden. Daarna worden de mogelijke partners gedistilleerd.” Dat is evenwel niet het plan van De Wever zelf. “Informele contacten kunnen altijd, maar een formele tweede ronde is niet voorzien en ook niet gebruikelijk”, heet het bij de N-VA.

Het is lang niet uitgesloten dat De Wever zijn deadline van zondagavond haalt, maar het is onduidelijk wat daarna komt. Dat er meteen een formateur, en wel kandidaat-premier Di Rupo, volgt, zoals tot dusver werd aangenomen, wordt plots erg onzeker. Ook bij de N-VA sluit men niet uit dat er “nog wat meer tijd nodig zal zijn” als er onvoldoende zicht is op een coalitieformule en een raamakkoord. In dat geval kan een tweede informateur eropuit gestuurd worden, of kan de opdracht van De Wever verlengd worden.

Dat met name de PS nu op de rem gaat staan, wijst erop dat De Wever er de voorbije dagen onvoldoende in geslaagd is om een stevige vertrouwensband op te bouwen met de partij die zijn sterkste partner in een toekomstige federale regering moet worden. De Franstalige socialisten dringen aan op verder overleg omdat ze de regeringsbasis nog te wankel vinden om hun eigen kopman Di Rupo in het veld te sturen. Verschillende bronnen binnen de PS bevestigen dat de contacten met de N-VA sinds 13 juni nog altijd niet veel verder gaan dan aftastende beleefdheidsformules. Zo heeft de N-VA bijvoorbeeld nog altijd niet duidelijk gemaakt of ze over de splitsing van B-H-V wel wil onderhandelen.

Ook bij de andere partijen wordt “met verbazing” gekeken naar het verstrijken van de tijd en het momentum. Ook met potentiële Vlaamse partners als sp.a en CD&V bleef het contact tot dusver immers uiterst beperkt.