Direct naar artikelinhoud

Criminaliteit versterkt greep op voetbal

Match-fixing, oftewel omkoping, dreigt het grootste probleem in het voetbal te worden. Dat concludeerde de FIFPro, de internationale spelersvakbond, aan het eind van een congres in Tel Aviv.

Dubieuze praktijken vinden nu nog hoofdzakelijk plaats bij jeugdwedstrijden en competities in de lagere regionen. "Maar het is de stellige verwachting van Europol dat de onderwereld binnen een jaar of vijf ook gaat infiltreren in de grote competities", laat bedrijfsjurist Wil van Megen van FIFPro vanuit Israël weten.

"Dat heeft te maken met status en prestige. Jeugdduels, waar geen camera's op staan, zijn makkelijk te beïnvloeden. Over een tijdje wordt het als uitdaging gezien om te infiltreren in de bovenbouw." De FIFPro stelde eerder een tiplijn in om verdachte praktijken te melden.

Er wordt nu een 'awareness-programma' gekopieerd uit het cricket, waar omkoping al een groot probleem is. Het programma komt erop neer dat spelers nog meer bewust worden gemaakt van de gevaren.

De FIFPro, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Nederlandse Hoofddorp, is geschokt door de gebruikte methoden. Omgekochte spelers worden gedwongen hun volledige gage op de gefixte wedstrijd in te zetten, zodat hun motivatie verzekerd is. "In Bulgarije blijft het publiek al weg bij competitiewedstrijden, omdat het weet dat er sprake is van match-fixing."

Soms wordt opdracht gegeven om spelers die zich niet laten omkopen te blesseren. Ook de kok wordt benaderd om iets in het eten te doen. In Kroatië is het zogeheten 3+3-systeem populair: een uitwedstrijd verliezen met een bepaalde score, waarbij je de afspraak maakt dat je de thuiswedstrijd zelf weer weggeeft.

Keepers en verdedigers worden het meeste benaderd. En dan vooral bij wedstrijden waarbij de belangen niet groot zijn, zodat spelers sneller geneigd zijn mee te stappen in dubieuze praktijken.

In 2012 wordt een zwartboek gepubliceerd. Van Megen: "Dat de FIFA onlangs 20 miljoen euro investeerde in de samenwerking met Interpol zegt genoeg over hoe serieus dit probleem wordt genomen. Al is 20 miljoen misschien pas het begin. Dat het erg was, wisten we. Maar wij zijn verrast door de ernst van het probleem."