Direct naar artikelinhoud

Franse banken riskeren ratingverlaging

Kredietbeoordelaar Moody's zal wellicht volgende week de rating van BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole verlagen. Dat zeggen anonieme bronnen aan het persagentschap Bloomberg. De blootstelling aan Grieks overheidspapier heeft de kredietwaardigheid van de drie banken aangetast.

Moody's had in juni al aangekondigd dat het de rating van de drie grootste Franse banken ging onderzoeken. Die onderzoeksfase loopt donderdag af, en volgens ingewijden is de kans zeer groot dat de ratingverlaging er effectief komt.

Als reden wordt de grote blootstelling aan Griekenland genoemd. De Franse banken hebben veel Grieks staatspapier in de boeken staan. Bovendien hebben zowel Société Générale als Crédit Agricole via dochterbedrijven of participaties rechtstreekse activiteiten in het land.

Het nieuws over een mogelijk downgrade van de drie financiële zwaargewichten belooft weinig goeds voor de Europese beurzen vandaag. Al hielden de beleggers mogelijk al rekening met de ratingverlaging. Société Générale kreeg vrijdag een klap van meer dan 10 procent. Sinds half juni heeft de Franse bank al 55 procent van haar beurswaarde verloren. Crédit Agricole en BNP Paribas verloren sindsdien respectievelijk 45 en 42 procent.