Direct naar artikelinhoud

Kandidatuur Wereldbeker voetbal 2018 onder vuur

De kandidatuur van België en Nederland voor het WK voetbal in 2018 wankelt, amper een week voordat de FIFA-bonzen ter plekke komen onderzoeken of beide landen aan alle voorwaarden voldoen. Het zijn vooral de ultrastrenge eisen die de wereldvoetbalbond oplegt die op protest stuiten. ‘De FIFA plaatst zichzelf boven de wet’, klagen sp.a, Groen! en LDD. Ook CD&V eist een grondig parlementair debat.

Vlaamse politieke partijen verbolgen over hoge eisen die FIFA stelt

De nummer één van de FIFA, de Zwitser Sepp Blatter, zakt volgende week af naar de Lage Landen. Hij komt het zogenaamde bidbook bestuderen, waarin België en Nederland uit de doeken doen hoe ze willen voldoen aan de voorwaarden die de wereldvoetbalbond stelt. Die zijn niet van de poes. Dat de stadioninfrastructuur aan allerlei rigoureuze veiligheids- en andere bepalingen moet voldoen, daar heeft uiteraard niemand bezwaar tegen. Maar de FIFA eist ook dat de gastlanden geen belastingen aanrekenen, aparte rijstroken reserveren voor de officials of elke reclame anders dan die van de tornooisponsors verbieden in een straal van twee kilometer rond elk stadion (DM 2/8).

Het bidbook werd eind april goedgekeurd door de ontslagnemende regering-Leterme II. Er werd toen, in volle politieke crisis, bijzonder weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Onaanvaardbaar, vinden verschillende partijen. “Als je zo’n groot project wilt organiseren, moet je daar voldoende duidelijkheid rond creëren”, vindt sp.a-Kamerfractieleider Bruno Tobback. “Ik vraag me af wat de wettelijke basis is van de beloftes die de regering aan de FIFA heeft gedaan.”

Sp.a, Groen! en LDD vinden dat België zich niet naar de eisen van de FIFA kan schikken zonder dat een meerderheid van het parlement daar eerst mee instemt. Zeker als sommige van die voorwaarden indruisen tegen de binnenlandse wetten. Ook CD&V geeft toe dat de parlementsleden het bidbook nooit te zien hebben gekregen en dringt aan op een bespreking in minstens de commissie.

Volgens de woordvoerder van ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) is er geen vuiltje aan de lucht. “De voorwaarden die de FIFA stelt, zijn inderdaad streng. Maar ze zijn eensluidend voor alle kandidaat-gastlanden. Het is overigens niet onlogisch dat de organisator bepaalde voorwaarden stelt. Natuurlijk kosten die geld, maar dat hoort nu eenmaal bij de kandidatuurstelling.”

Dat prijskaartje is een ander zorgenkindje. Het Federaal Planbureau rekende uit dat het wereldkampioenschap voetbal “een impuls van honderden miljoenen euro’s” kan betekenen, maar andere studies spreken dat tegen en gaan uit van een verliesoperatie. Verschillende partijen pleiten voor een onafhankelijke studie om te onderzoeken of de organisatie van het WK, het op een na grootste sportevenement ter wereld, na de Olympische Spelen, de investering waard is.

“We hebben echt geen geld genoeg om het enkel en alleen voor de eer te doen”, verwijst Tobback naar de gigantische besparingsoperatie die voor de komende jaren op stapel staat. >4

Vragen bij wettelijkheid van sommige voorwaarden

Onafhankelijk onderzoek geëist naar haalbaarheid investeringen

Meerderheid in parlement moet bidbook goedkeuren