Direct naar artikelinhoud

Na Boonen ziet ook Cancellara de klassiekers in rook opgaan

Fabian Cancellara (34) moet een kruis maken over zijn voorjaar. De Zwitser liep bij een zware val in de E3 Harelbeke twee breuken op in zijn onderrug.

Op de kasseien van de Haaghoek, een aflopende strook waar de snelheid makkelijk oploopt tot 50 kilometer per uur, richtte een massale valpartij een ravage aan in het peloton. Zo'n veertig renners sloegen tegen de grond, met de Zwitser als voornaamste slachtoffer. Niemand wist hoe de crash precies veroorzaakt werd, hier en daar werd gewag gemaakt van een rondhotsende drinkbus. "Ik weet alleen dat het razendsnel ging", liet Cancellara optekenen in een persbericht. "Ik had geen kans om nog uit te wijken."

Tim Vanderjeugd, woordvoerder van Trek, deed de rest van de reconstructie. "Fabian reed aan volle snelheid in op zijn gevallen voorgangers en werd van zijn fiets gekatapulteerd. Hij zei dat hij op een stuntman moet geleken hebben: hij vloog 2 meter door de lucht en rolde daarna nog 4 meter door."

Een leuke beeldspraak, maar er viel niets te lachen. "Plots lag ik tussen een hoop fietsen", sprak Cancellara. "Ik wist meteen dat het ernstig was." In het ziekenhuis van Waregem werd een breuk vastgesteld aan twee wervels in de onderrug.

Na Tom Boonen verdwijnt zo de tweede kasseigigant uit de koers. Zo moeten de Vlaamse wedstrijden het stellen zonder het topduel tussen de twee hoofdrolspelers van het voorbij decennium.

Hoe lang Cancellara out zal zijn, is niet duidelijk. "Ze kunnen me niet opereren, ze kunnen geen gips leggen, ik kan alleen maar de pijn verbijten", wist Cancellara.