Direct naar artikelinhoud

Vrouwen zijn dupe van besparingsbeleid

De besparingsmaatregelen van de federale regering duwen vrouwen in de armoede. Vooral oudere vrouwen dreigen na hun pensioen in de armoede te verzeilen. Dat zeggen sociale organisaties aan de vooravond van de Vrouwendag.

In Brussel worden vandaag een picknick en een optocht georganiseerd naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Vrouwen lopen namelijk nog altijd meer risico dan mannen om in de armoede te belanden. En de nieuwe besparingsmaatregelen van de Zweedse coalitie doen daar geen goed aan, melden onder meer het ABVV en Groen. Aangezien vrouwen minder voltijds werken, zijn ze extra kwetsbaar voor de recente hervormingen in de pensioenen en het tijdskrediet.

"In een relatie is het meestal de vrouw die besluit om deeltijds te gaan werken", zegt Miranda Ulens, federaal secretaris van het ABVV. Uit cijfers van de socialistische vakbond blijkt dat de helft van alle vrouwen deeltijds werkt. Negen op de tien geven aan dat die keuze niet helemaal vrijwillig is. "Ze worden ertoe gedwongen door allerlei factoren, zoals een tekort aan crèches, de grootouders die niet kunnen bijspringen of de afbouw van overheidsdiensten, zoals de kinderopvang of het openbaar vervoer", zegt Ulens.

Auwch

Het is niet de eerste keer dat de federale regering onder vuur ligt wegens haar genderbeleid. In januari mocht de regering-Michel al de 'Auwch-award' in ontvangst nemen. Dat is een 'prijs' die de Vrouwenraad geeft aan wie uitpakt met vrouwonvriendelijke boodschappen of maatregelen.

Toch is de regering vastbesloten om een vrouwvriendelijk beleid te voeren. Vandaag spreekt de Senaat zich uit over een document van 80 pagina's over de gelijkheid tussen man en vrouw. Het gaat om de opvolging van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking in 1995. De tekst werd deze week al goedgekeurd in de bevoegde Senaatscommissie. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) neemt de aanbevelingen volgende week mee naar de Wereldconferentie in New York over de status van de vrouw, 20 jaar na Peking.

"Gelijkheid tussen man en vrouw is erg belangrijk voor deze regering", zegt Sleurs. "Met name het toenemende aantal echtscheidingen is een zorgwekkende trend, want daardoor groeit de groep alleenstaande vrouwen. Daarom werk ik samen met minister Koen Geens (CD&V) en enkele universiteiten naar een oplossing. Daarnaast week buigt de regering zich volgende week over een akkoord rond 'gender mainstreaming'. Elke federale administratie zal de genomen maatregelen van de regering dan aftoetsen aan de gelijkheid tussen man en vrouw."

Pensioensplit

Maar volgens het ABVV vergroot de regering de pensioenkloof. "Je hebt nu een carrière van 45 jaar nodig om een volledig pensioen op te strijken, terwijl de gemiddelde loopbaan van vrouwen 34 jaar is", zegt Ulens. Het ABVV wijst ook naar de afschaffing van het ongemotiveerde tijdskrediet. "Tot nu toe kon je 4/5de werken en op die 5de dag toch nog pensioensrechten opbouwen. Nu kan dat niet meer. Daarmee grijpt deze regering terug naar het mannelijke kostwinnersmodel uit de jaren 50."

Oppositiepartij Groen sluit zich aan bij die kritiek en bepleit een basispensioen. "Een basispensioen is de maatregel bij uitstek om armoede bij gepensioneerde vrouwen terug te dringen, want zo compenseer je een onderbroken of deeltijdse loopbaan", zegt Kamerlid Evita Willaert.

Een tweede voorstel is de zogenaamde 'pensioensplit'. Wanneer een van de partners binnen een koppel extra tijd voor zorg opneemt, worden de pensioenrechten binnen het koppel herverdeeld. Wanneer bijvoorbeeld één partner voltijds werkt en de andere halftijds, dan bouwen ze beiden 3/4de pensioenrechten op. De pensioensplit geldt zowel voor mensen die gehuwd zijn als voor mensen die een samenlevingscontract hebben afgesloten. En de rechten blijven ook na de echtscheiding behouden.