Direct naar artikelinhoud

Van Damme wil zijn imago van 'beenhouwer' kwijtraken

'Beenhouwer, slachter, varken...' KV Mechelen-middenvelder Joachim Van Damme (23) is na zijn aanslag op de enkel van Anderlechtspeler Ibrahima Conté de meest verguisde speler in eerste klasse. 'Ik wil van dat imago af.'

"Hier gaan we weer." Het is zondagmiddag en in de kleedkamers in het Constant Vanden Stock-stadion zucht Joachim Van Damme diep. Tim Matthys toont hem een foto van zijn onbesuisde tackle op de enkel van Ibrahima Conté. Op de sociale media is het kot te klein. Dat KV Mechelen zoneteen punt is komen pakken op Anderlecht, doet er niet meer toe.

"Ik wist dat het 'spel' zou beginnen. Dat besefte ik zelfs al tijdens de match." Van Damme trekt naar de kleedkamer van Anderlecht, gaat er zijn excuses aanbieden bij Conté en verklaart in de media dat hij geen intentie had om de enkel van de aanvaller te raken. "Ik wou de bal stoppen, maar kwam te laat."

Het baat niks. In de kranten, op sociale media en op tv wordt Van Damme afgemaakt. Gisteren vroeg de reviewcommissie aan het Bondsparket uiteindelijk om de middenvelder te vervolgen. Geel tijdens de match volstond niet. Dat Van Damme dit seizoen al vier keer in opspraak kwam omwille van een gelijkaardig feit, maakte de toon van het debat de voorbije dagen alleen maar scherper.

Op enkele maanden tijd heeft Van Damme zich opgewerkt tot de potigste en tegelijk meest verguisde voetballer van het land. "Na de tackle op Conté kreeg ik veel reacties, vooral op Facebook. Op tv en in de kranten deden de analisten ook hun best."

Marcin Wasilewski

Van Damme beseft dat hij een reputatie heeft opgebouwd en dat zijn manier van verdedigen op sommige momenten niet goed te praten valt. Sterker, de middenvelder werkt hard aan zijn rehabilitatie.

"De tackle op Conté was een zware overtreding, dat geef ik toe. En ook de schorsing die ik gekregen heb voor het duel met Van Acker van Cercle Brugge vond ik terecht. Al die incidenten hebben mij aan het denken gezet. Ik besef dat ik ondertussen een imago heb dat ik niet meer van mij af zal kunnen schudden, maar ik kan er wel nog voor zorgen dat het aantal drieste tackles afneemt."

Van Damme zoekt naar een evenwicht tussen viriel verdedigen en in het rond schoppen. "Ik heb het er al met coach Jankovic over gehad. Hij weet dat ik een speler ben met wie hij naar de oorlog kan, maar het mag er niet óver gaan. Ik kan echter ook mijn stijl niet veranderen."

Wim De Coninck omschreef het in Stadion op VTM treffend: "Van Damme is een speler die je liever in je ploeg hebt dan bij de tegenstander." De laatste voetballer die in België met die termen omschreven werd, was Marcin Wasilewski. Al wil Van Damme zich niet aan de Pool spiegelen.

"Ik wil helemaal niet bekend staan als de hardste speler in eerste klasse. Ik wil de komende maanden niet meer in opspraak komen, want voor iemand als Wasilewski lagen de zaken anders. Zijn familie zat in Polen, maar mijn ouders worden voortdurend aangesproken op wat ik doe."