Direct naar artikelinhoud

'F.C. De Kampioenen' houdt bioscoopbezoek op peil

Vorig jaar heeft het succes van drie Vlaamse publieksfilms, - Kampioen zijn blijft plezant!, Marina en Het vonnis - voor een status-quo in het bioscoopbezoek in Vlaanderen gezorgd. Dat blijkt uit cijfers van het Jaarverslag van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) die vandaag worden bekendgemaakt.

In 2013 gingen in ons land ruim 2,57 miljoen bioscoopbezoekers naar een Belgische film kijken. Meer dan 75 procent koos daarbij voor een Vlaamse (co)productie. Volgens de Federatie der Cinema's in België (FCB) heeft dat uitzonderlijke succes het bioscoopbezoek in Vlaanderen op peil gehouden, terwijl het in Wallonië en Brussel met respectievelijk 10 en 6,9 procent naar beneden ging.

In 2013 werden meer dan 386.000 bioscooptickets verkocht voor de F.C. De Kampioenen-film, die daarmee helemaal bovenaan de box-officelijst terechtkwam. Eind maart was dat aantal reeds opgelopen tot meer dan 720.000 bezoekers. Op dat moment stond de teller voor Marina op 506.421 en voor Het vonnis op 394.928.

Het Jaarverslag 2013 van het VAF leest nog maar eens als een goednieuwsrapport. Alle Vlaamse audiovisuele producties waren vorig jaar samen goed voor 338 festivalprijzen en -vermeldingen: 65 in België, 149 in Europa en maar liefst 80 in de VS. In 2012 werden net geen 300 prijzen geïncasseerd. Ook de buitenlandse rechtenverkoop van films als Hasta la Vista, The Broken Circle Breakdown en Rundskop blijft indrukwekkend.

In het Jaarverslag wordt wel benadrukt dat slechts een deel van de door het VAF ondersteunde producties voor de bioscoop bedoeld is. En zelfs wanneer dat het geval is, blijven er nadien nog heel wat andere exploitatievormen. Zo is er bijvoorbeeld het groeiende belang van video-on-demand (VOD), dat dan wel ten koste kan gaan van dvd en blu-ray. Zo werden vorig jaar 41.000 exemplaren verkocht van The Broken Circle Breakdown, maar werd de film zo'n 75.000 keer via VOD besteld. Ook bij Rundskop lag het aantal VOD-transacties hoger dan het aantal verkochte dvd en blu-rayexemplaren.

Wanneer Vlaamse films niet het (bioscoop)publiek bereiken dat verhoopt werd, dan kunnen ze toch nog altijd een kijkcijferhit worden. Vorig jaar was Groenten uit Balen met 1,019 miljoen kijkers op één de absolute topper, gevolgd door Allez Eddy (eveneens op één) met bijna 820.000 kijkers.

Voor het VAF zelf, inmiddels bekroond met de Prijs voor Cultuurmanagement, was 2013 ook een belangrijk jaar op institutioneel vlak, onder meer omdat er een nieuwe beheersovereenkomst én een wijziging van het VAF-decreet voorbereid moesten worden. Dat impliceert nieuwe bevoegdheden, een verschuiving van middelen en een nog meer geïntegreerd audiovisueel beleid, dat in zijn geheel (en ook letterlijk) onderdak moet vinden in het Huis van de Vlaamse Film, waar het VAF aan de Brusselse Kleine Ring gevestigd is.