Direct naar artikelinhoud

Meer Russen op zwarte lijst

De Europese Unie gaat meer Russen op de zwarte lijst plaatsen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken besloten als reactie op de overvallen van pro-Russische activisten op politiekantoren en andere overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne.

Het aantal Russen en pro-Russische Oekraïners dat de EU niet meer in mag en van wie de tegoeden worden bevroren, wordt uitgebreid. Om wie het gaat is nog niet bekend. De Europese Commissie krijgt de opdracht met namen te komen.

Na de inlijving van de Krim plaatste de EU al 33 personen uit Rusland en de Krim op de zwarte lijst. Onder hen zijn personen uit de directe omgeving van de Russische president Poetin.

Voor strengere strafmaatregelen vinden de Europese bewindslieden het nog geen geschikt moment. Ze hebben de hoop dat de crisis met vreedzame middelen kan worden bezworen nog niet opgegeven.

De bewindslieden wachten het resultaat af van het overleg tussen de EU, de VS, Rusland en Oekraïne, donderdag in Genève. Als dat niets oplevert komen verdergaande, economische sancties in beeld.

De ministers spraken hun ongenoegen uit over wat zij noemden de Russische inmenging in Oekraïne. De bezetting van overheidsgebouwen in het oostelijk deel van dat land door pro-Russische groepen wordt "gepland en teweeggebracht door Rusland", zei de Britse minister William Hague.

De Nederlandse buitenlandminister Frans Timmermans sprak zich uit voor een EU-missie naar Oekraïne om politieagenten en rechters op te leiden. "De rechtsstaat in Oekraïne kan wel wat ondersteuning gebruiken." Het voorstel voor zo'n missie komt van Groot-Brittannië, Zweden en Polen.

Timmermans is niet bang dat het sturen van een missie de spanning met Rusland zal vergroten. "Juist het tegendeel. Op het moment dat de rechtsstaat versterkt wordt, dat het vertrouwen ontstaat in politie en justitie, levert dat de-escalatie op."

De EU-ministers besloten Oekraïne voor een miljard euro aan leningen te verstrekken. Die moeten het land helpen aan zijn betalingverplichtingen te voldoen. Ook is afgesproken dat geen of weinig belasting wordt geheven op import uit Oekraïne.

De Oekraïense centrale bank grijpt in om de sterke waardedaling van de munt van het land, de hryvna, een halt toe te roepen. Het belangrijkste rentetarief gaat flink omhoog, van 6,5 naar 9,5 procent. De centrale bank acht de ingreep noodzakelijk "om de inflatie te beteugelen en de situatie op de geldmarkt in balans te brengen".

Een Russische straaljager is afgelopen weekeinde verscheidene keren vlak over een Amerikaans oorlogsschip op de Zwarte Zee gevlogen. Volgens het Pentagon probeerde de piloot de Amerikaanse bemanning te provoceren.

Tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad, in de nacht van zondag op maandag, trok Rusland fel van leer tegen Oekraïne. Het drong er bij de 'zelfverklaarde regering' in Kiev op aan geen geweld te gebruiken tegen betogers in het oosten van het land.