Direct naar artikelinhoud

Kredietkaart die slimmer is dan dieven

Bankgigant BNP Paribas test een nieuwe kredietkaart waarmee je veiliger online kunt winkelen. Dat is te danken aan een digitale CVC-code op de achterkant, die om de 20 minuten verandert. Duizend klanten proberen de technologie al uit in Frankrijk. Ook Belfius is geïnteresseerd.

Wie online aankopen doet, kan gemakkelijk betalen door zijn kredietkaartgegevens in te vullen. Om te controleren of u wel de kaarthouder bent, vragen verkopers om ook de driecijferige 'CVC-code' op te geven. Die staat achteraan op de kaart gedrukt.

Waterdicht is dat systeem allerminst. Als een fraudeur mee kan kijken - al dan niet dankzij hacking - dan kan hij urenlang rustig verder winkelen op uw kosten. De code verandert immers niet.

In België wordt daarom meestal gevraagd om de betaling nog eens te bevestigen met je kaartlezer. Maar volgens bankenfederatie Febelfin werken nog niet alle handelaars met die toepassing.

Minuscule computer

Ook in andere landen is dat lang niet het geval. Daarom hebben kaartenproducenten Oberthur en Gemalto de 'slimme' kredietkaart bedacht. Daarin zit een ultrafijne batterij verwerkt die een minuscule computer in de kaart van stroom voorziet.

Deze computer is gekoppeld aan een klokje. Zo weet hij altijd hoe laat het precies is. Om de twintig minuten kan hij dan op een digitaal schermpje een nieuwe 'CVC-code' laten verschijnen.

Daardoor heeft een fraudeur zo goed als geen tijd meer om je kredietkaartgegevens nog te misbruiken. Beveiligde servers van Oberthur en Gemalto rekenen trouwens met elke kaart mee. Bijgevolg kunnen de netwerkbeheerders nog altijd elke code controleren.

Interessante piste

Bij BNP Paribas Fortis België volgen ze de testen van het Franse moederbedrijf op de voet. "Zo kunnen we in de toekomst beslissen of dit eventueel ook voor onze klanten een meerwaarde kan bieden", luidt het. De collega's van Deutsche Bank België vinden het "uiteraard een interessante piste", net als die van Belfius. Zij kijken uit naar de testresultaten.

Volgens technologie-expert Pieterjan Van Leemputten is het alvast geen slecht idee om kredietkaarten extra te beveiligen. "Ook fraudeurs zijn vindingrijk en bedenken constant nieuwe manieren om je te pluimen."