Direct naar artikelinhoud

Fermenteren stap voor stap

Materiaal: koksmes, aardewerken fermenteerbokaal, kom of kookpot, weckpotjes

Leg alle ingrediënten klaar.

Snij de groenten in grove stukken.

Vul de fermenteerbokaal met groenten.

Giet er 1 liter karnemelk bij.

Leg een steen op de groenten.

Voeg lichtgezouten water toe.

Plaats een waterslot op de fermenteerbokaal,bewaar op kamertemperatuur tot de fermentatie op gang komt.

Bewaar de pot op een koele plek tussen 10 en 15°C.

Aardappelen met spekblokjes en zuurkool

Ingrediënten voor 4 pers.

8 aardappelen, 1 el komijn,

150 g gerookte spekblokjes, 500 g ingemaakte zuurkool, 100 g vierkazenmengsel

1 Schil de aardappelen, snij ze in kwartjes. (Het kan ook met schil).

2 Breng water met een eetlepel komijn aan de kook, kook daarin de aardappelen net niet gaar. Zout is niet nodig.

3 Bak de spekblokjes in de pan.

4 Haal met een grijptang zuurkool uit de fermenteerpot. Leg op de bodem van een vuurvaste ovenschotel, schik er de aardappelpartjes op en verdeel er de spekblokjes over. Bestrooi met het kaasmengsel.

5 Zet de oven op grillstand. Laat 10 minuten grillen.

Konijn met pruimen en paddenstoelensaus

Ingrediënten voor 4 pers.

1 konijn, bloem, olijfolie, peper, zout, nootmuskaat, verse tijm,

snuifje kaneel, 3 laurierbladeren,

2 grote uien, in 4 gesneden,

250 g gedroogde pruimen,

1 el peterselie, fijngesnipperd,

Voor de paddenstoelensaus:

400 g eekhoorntjesbrood,

1 ui, klontje boter, 1 kl verse

tijmblaadjes, pimentpoeder,

zout, nootmuskaat

1 Reinig het konijn en wentel in bloem. Verhit de olijfolie in een hogedrukpan. Bak daarin het konijn aan alle kanten aan. Kruid met peper, zout, nootmuskaat, de verse tijm, een snuifje kaneel. Leg er de drie laurierbladeren bij, de in vier gesneden uien en 5 pruimen. Zet een deksel op de hogedrukpan en laat 20 minuten op een zacht vuur stoven.

2 Bereid ondertussen de saus: maak de paddenstoelen schoon en snij eventueel in stukjes. Snipper de ui. Verhit een klontje boter in een pan en stoof daarin de ui lichtbruin. Voeg er de paddenstoelen aan toe en laat even meestoven. Doe er de tijmblaadjes bij. Breng ondertussen 10 cl water aan de kook en giet bij het mengsel. Laat zo'n 10 minuten sudderen met deksel op de pan. Kruid met een snuifje pimentpoeder, zout en nootmuskaat.

3 Haal het konijn uit de pan. Leg het in een ovenschotel en voeg er de rest van de pruimen bij. Zet de oven op grillstand. Schuif de ovenschotel onder de grill en laat nog 10 minuten karamelliseren. Versnij het konijn en serveer met de pruimen en de paddenstoelensaus.

Romeinse sla met garnalen en zure groenten

Ingrediënten voor 4 pers.

1 Romeinse sla, 1 potje yoghurt (25 g), 2 el mayonaise, 1 ui, fijngesnipperd, enkele takjes gesnipperde peterselie, 50 g grijze garnalen, peper en zout, 1 potje zure groenten

1 Was de Romeinse sla, kies er 12 mooie bladeren uit.

2 Meng yoghurt en mayonaise. Roer er de peterselie, ui en garnalen door. Breng op smaak met peper en zout.

3 Neem met een grijptang enkele zure groentjes uit de fermenteerpot.

4 Snij ze in blokjes en stukjes.

5 Leg een schep van de garnalenvulling op elk blaadje sla.

6 Leg drie gevulde blaadjes op een bord. Garneer met de zure groenten.