Direct naar artikelinhoud

'Nudges' kunnen ons de winter door helpen

Alle beetjes helpen om deze winter een stroompanne te voorkomen, zegt Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V). Hij wil daarom dat de overheid inzet op 'nudges', kleine ingrepen die wanneer je ze optelt een groot effect hebben.

Van Rompuy heeft twee concrete voorstellen. Eén: zet op alle elektriciteitsfacturen bovenaan duidelijk hoeveel energie je verbruikt in vergelijking met gelijkaardige huishoudens. "Burgers die boven het gemiddelde scoren worden zo aangezet om hun gedrag te veranderen. Zeker als er nog eens bijstaat hoeveel geld ze precies kunnen uitsparen als ze wel een gemiddeld verbruik hebben", zegt Van Rompuy.

Een experiment in de VS leert dat gezinnen met deze simpele aanpassing van de factuur tot 3 procent minder verbruiken.

Twee: herschrijf het energieprestatiecertificaat (EPC) van woningen. Deze 'groene identiteitskaart' van een huis is veel te ingewikkeld. "Door de belangrijkste energiebesparende maatregelen in het EPC op te nemen die een gezin kan uitvoeren, met duidelijke vermelding van de terugverdieneffecten, zet je iedereen aan om te investeren in een energiezuinige woning."

De kracht van 'nudges' zit in hun eenvoud. Het gaat om simpele ingrepen, die toch een mooi resultaat kunnen opleveren. In de Angelsaksische wereld is de techniek al langer bekend.

President Barack Obama is bijvoorbeeld een fan. Om belastingen beter te innen, laat hij voortaan de belastingbrief opstellen in eenvoudige taal. Het aantal stipte betalers is hierdoor verdubbeld.