Direct naar artikelinhoud

Duivels pakken voetbalbond aan

De Rode Duivels ondernemen actie tegen de voetbalbond. Ze zijn het geknoei van de KBVB met de uitbetaling van hun portretrechten zo moe, dat aanvoerder Vincent Kompany een brief schreef aan zijn ploegmaats.

Stel: uw werkgever belooft u geld. Véél geld. En het enige wat u moet doen is uw gezicht lenen aan de spotjes van enkele sponsors. Uw werkgever rijft alle centen binnen en betaalt er zijn eigen kosten mee, maar stort niets op uw rekening. Wanneer u daar vragen over stelt, sust de werkgever: "Geen paniek, het komt in orde." Maar één jaar later staat er nog steeds 0 euro op uw rekening. Terwijl enkele van uw collega's wél al hun geld hebben gekregen. Wat nu?

Ziedaar het dilemma waar de Rode Duivels voor staan. Zij leverden de voorbije jaren prima werk en maakten het 'merk' groter dan ooit tevoren. Het Laatste Nieuws meldde vorige week al dat verscheidene Rode Duivels na twee jaar nog steeds geen cent hebben gezien van de winst die is gemaakt met reclamecampagnes.

Advocaten ontdekten ondertussen ook dat de bond hopeloos achterop hinkt met de contracten voor de spelers die de voorbije jaren nieuw bij de selectie kwamen en dat contracten van sommige 'oude' Duivels verdwenen zijn.

De bond heeft ook ernstige fouten gemaakt in het management van de vennootschap die de portretrechten beheert. Normaal moet die ieder jaar een algemene vergadering beleggen waarin alle aandeelhouders worden geïnformeerd over inkomsten, uitgaven en uitbetalingen. De KBVB is dat al twee jaar 'vergeten'.

Al die elementen hebben bij de spelers veel kwaad bloed gezet. Vrijdagavond stuurden aanvoerder Vincent Kompany en zijn advocaten een brief naar de spelers met een opsomming van alles wat de voorbije jaren is misgelopen. De brief schetst een beeld van een bond waar amateurisme hoogtij viert.

Drie mogelijkheden

Zo blijkt dat er maandenlang niet werd geantwoord op verzuchtingen van de spelers en dat er slechts vorige week voor het eerst in twee jaar beknopte cijfers zijn doorgestuurd. Kompany roept de spelers op om als één blok te reageren en ziet daarvoor drie manieren.

Een eerste is een openlijke oorlogsverklaring aan de bond met een weigering om nog op te draven in reclamespotjes. De sponsors zouden de KBVB dan beschuldigen van contractbreuk, waarna de bond met de spelers een juridisch conflict zou moeten aangaan.

Daarom zien heel wat spelers meer heil in een vreedzame oplossing: een minnelijke schikking met voorwaarden. Zo moeten alle spelers zo snel mogelijk worden uitbetaald, moet er na het EK een algemene vergadering worden georganiseerd, moet er een 'regularisatie' komen van de nieuwe spelers in de selectie en moet de KBVB een overeenkomst ondertekenen waarin die belooft dat hij in de toekomst zorgvuldiger te werk zal gaan.

Een derde optie houdt in dat de spelers een auditeur aanstellen die de boekhouding van de bond uitpluist om te zien waar er fouten zijn gemaakt. Dat zou dan wel betekenen dat als de bond weigert mee te werken, de spelers naar de rechter moeten trekken.

De meeste Rode Duivels zijn geneigd om Kompany te volgen en een gewapende vrede te tekenen. Kiezen de spelers daar unaniem voor, dan is het vervolgens aan de bond om de brokken te lijmen en het vertrouwen van de groep terug te winnen.