Direct naar artikelinhoud

joost zweegers

Nerveuze vrouwen is een voorstelling van Te Gek!? over vier vrouwen die stemmen in hun hoofd horen. Met het stuk willen ze het taboe rond psychische problemen bespreekbaar maken. Zangeres Eva De Roovere is een van de nerveuze vrouwen.

Dat het beste nog moet komen weten we al, maar nu belooft Joost Zweegers ook om dichterbij te komen. Met zijn Closer to you-tour kruipt de Antwerpse bard bijna letterlijk op de schoot van zijn publiek om zijn nieuwste songs voor te stellen.

21 maart, Botanique, Brussel.

www.botanique.be.

manneke tap

Geen woorden, maar klanken: dat is de leuze van Manneke Tap. In deze mysterieuze voorstelling (4+) danst het eenzame hoofdpersonage op de tonen van tapdansdeuntjes 's nachts door berg en dal, totdat hij iets meemaakt wat zijn leven plots op zijn kop zet...

12 maart, CC 't Vondel, Halle.

www.vondel.be.

Verhalenfestival

De Merode

Was je als kind ook zo in de ban van er-was-eens-verhaaltjes? Of ben je dat stiekem nog steeds? Dan heb je dankzij Het Verhalenfestival het ideale excuus om deze verhalen nog eens te herbeleven. In een aantal gemeenten van de Merode loop je via een avontuurlijke tocht langs verschillende vertellers die elk hun eigen vertelsels uit de streek meebrengen.

24 februari, Diest.

25 februari, Scherpenheuvel-Zichem.

26 februari, Aarschot.

www.demerodeonline.be.

Nerveuze vrouwen

Iedereen kent je als zangeres, maar je hebt ook rondgetoerd met een cabaretvoorstelling en nu sta je met Nerveuze Vrouwen weer op de planken. Zie je jezelf meer als zangeres of als actrice?

"Toen ik cabaret en muziek destijds niet meer kon combineren, heb ik resoluut voor muziek gekozen. Ik heb wel altijd gezegd dat ik graag nog een keer theater zou spelen en ben dus heel blij dat ik deze kans nu krijg, want ik miste het wel een beetje."

Kan je als bekende Vlaming iets doen om het taboe rond psychoses te doorbreken?

"Een psychose wordt omschreven als het tijdelijk verliezen van contact met de buitenwereld. Het is niet dat wij als artiesten dat contact verliezen, maar wij kruipen wel vaak in een andere wereld. Het verschil is dat wij kunnen kiezen wanneer we in en uit die wereld stappen, terwijl mensen die ziek zijn dat niet kunnen."

Kwam je in de realiteit zelf al eens in contact met dit onderwerp?

"Zelf dacht ik altijd dat ik niemand kende die een psychose heeft meegemaakt, maar door met deze voorstellingen bezig te zijn heb ik ontdekt dat dat wel zo is. En dat zijn mensen waarvan je dat niet verwacht, mensen die heel erg gelukkig lijken, en daar schrik je dan heel erg van."

In de voorstellingen staan jullie met vier vrouwen op een podium en ook de regie is in handen van een vrouw. Zorgt dat voor extra vuurwerk?

"De muziekwereld is een echt mannenbastion, dus ik ben het gewend om omringd te zijn door mannen. Op dat gebied was het wel even aanpassen voor mij om constant met vijf vrouwen samen te zijn. (lacht) Nu de muzikanten erbij gekomen zijn, hebben we wel wat tegengewicht gekregen."

Nerveuze vrouwen, 23/2 in Ternat, 25/2 in Strombeek, 8/3 in Leuven, 9/3 in Ternat, 24/3 in Tienen. www.tegek.be.

Bruselas

flamenco festival

Sfeer, kleur en muziek: drie woorden waaraan wij denken als we flamenco horen. Dolblij waren we dan ook toen we hoorden dat Bozar een volledig festival wijdt aan deze vurige bailas. Tijdens de voorstelling van Eva Yerbabuena, de absolute top van de hedendaagse flamencodans, klepperen wij fervent met onze castagnetten.

2 tot 4 maart, Bozar, Brussel.

www.bozar.be.

Leuven jazzt

Zelfs als je geen jazzfreak bent, is het moeilijk om je dansbenen in bedwang te houden wanneer je de vrolijke jazzdeuntjes hoort tijdens dit jaarlijkse Leuvense festival. Voor de vijfde editie trok het festival enkele hoogvliegers aan én koestert het de Belgen. Onder meer Ron Carter, Avishai Cohen en Jef Neve zullen het beste van zichzelf geven. Maar er is zoveel meer dan muziek: Cinema ZED programmeert jazzfilms à la La La Land en in café De Libertad kan je je hersens pijnigen op een jazzquiz.

18 tot 26 maart, op verschillende locaties in Leuven.

www.leuvenjazz.be.

Banad Brussel

De lente begint voortaan met een fikse portie architectuur. Het nieuwe Banad Festival voert je langs de opmerkelijkste huizen in art-nouveau- en art-decostijl. Nummer één op ons zeker-te-bezoeken-lijstje: Maison Autrique. Het Schaarbeekse huis, gebouwd door Victor Horta, werd onlangs helemaal gerestaureerd en is hét toonbeeld van de art-nouveaustijl.

11 tot 26 maart, op verschillende locaties in Brussel.

www.banad.brussels/nl.

Tiresias

Ooit al eens blind een theaterstuk bijgewoond? Voor alles een eerste keer, want dankzij Theater van A tot Z krijg je nu de kans om dit via interactieve tools als audiodescriptie en slaapmaskers te ervaren. Het gezelschap herwerkte op sublieme wijze de Griekse klassieker Tiresias, waarin het hoofdpersonage met blindheid gestraft wordt door de godin Athena nadat hij haar naakt had zien baden. Het resultaat is een bijzondere theaterproductie over anders zijn en gelijke kansen, waarin de werelden van blinden en zienden volledig samensmelten.

19 maart, CC Het Bolwerk, Vilvoorde.

www.theaterAZ.be.

Lukas doet

zijn best

Nadat Lukas Lelie in 2014 Humo's Comedy Cup won, ging het snel voor de jonge comedian. Dit jaar staat Lelie met zijn eerste avondvullende show op de planken en het belooft een knaller van formaat te worden. In Ik doe mijn best wil hij de maatschappij een spiegel voorhouden en dat doet hij aan de hand van héél veel jokes. Wees er snel bij zodat je later kan vertellen dat je de ontbolstering van dit talent vanop de eerste rij meemaakte.

8 maart, CC Het Wagehuys, Leuven.

22 april, GC De Warandepoort, Tervuren.

www.lukaslelie.be.

sport en vermaak

na de dagtaak

In deze tentoonstelling wordt met schilderijen en beeldhouwwerken op wonderbaarlijke wijze ode gebracht aan Hagelands kunstschilder Frans Nackaerts die een groot deel van zijn leven wijdde aan het schilderen van sportgebeurtenissen. Sport niets voor jou? Think again.

Nog tot 2 april, Sportimonium, Hofstade. www.sportimonium.be.

alors on dance

Wat krijg je als een hoop Brusselse cultuurhuizen de hoofdstad twee maanden inpalmen? Een keitof event dat hedendaagse dans dichter bij het publiek brengt! Uitkijken is het vooral naar de voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker & Salva Sanchis. Zij herwerkten het jazzalbum A Love Supreme tot een spraakmakend stuk over de goddelijke liefde.

Nog tot 31 maart, verschillende locaties in Brussel.

www.brusselsdance.eu.

Ich muss durch den monsun...: iedere twintiger kan deze songtekst waarschijnlijk moeiteloos aanvullen. Voor wie dat niet kan, even de essentie van Tokio Hotel samengevat: sinds 2005 doet de Duitse band meisjeskelen hun hoogste noten uitgillen nog voor ze beginnen spelen. Of dat iets te maken had met de androgyne looks van de leadzanger, laten we in het midden. Feit is dat ze na een lange radiostilte opnieuw hopen op een plaatsje in de spotlights.

13 maart, AB, Brussel.

www.abconcerts.be.