Direct naar artikelinhoud

Studenten Kempense hogeschool vinden energiezuinige laptop uit

GEEL l Ontwerp een laptop die werkt op groene energie. Dat was de uitdaging die Intel aan verschillende Europese universiteiten en hogescholen voorstelde. De Katholieke Hogeschool Kempen ging er als enige Belgische instelling op in en ontwikkelde de gocartlaptop.

door Tina De Gendt

Studenten van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) in Geel leggen de laatste hand aan hun groene laptop. Die wordt aangedreven door zonne-energie en als die het laat afweten schakelt het toestel over op menselijke energie via een gocart. "We hebben ook aan een fiets gedacht, maar dat is net iets minder stabiel", zegt Jan Habraken, docent elektromechanica aan de KHK en begeleider van het project. "Bovendien hadden we nog wat gocarts staan van een vorig project. Die hebben we dan maar meteen gerecycleerd."

Op het stuur van de gocart is een laptop bevestigd. Een beetje zoals de 'bakfietsbioscoop', de mobiele bioscoop die Blinker uitvond in het gelijknamige boek van Marc De Bel, maar dan hoogtechnologisch. Als de zon schijnt, kan het toestel meteen aan het werk dankzij de zonnepanelen die aan de gocart zijn vastgemaakt. Is dat niet het geval, dan moet de gebruiker eerst een rondje rijden voor hij aan de slag kan. Zo kan 100 watt worden vrijgemaakt, ruim voldoende om een laptop te laten werken. Werken tijdens het rijden is volgens Habraken niet aan te raden.

Zijn er dan niet erg weinig mensen die zich met een gocart verplaatsen? "Misschien kan het wel handig zijn voor de vakantieganger aan zee die zijn werk niet kan laten liggen", oppert Habraken.

"We kunnen de gocart ook vastmaken op een statief. Zo kun je op een en dezelfde plaats werken, terwijl je in beweging blijft." Of bedrijven daar oren naar zullen hebben is nog een andere vraag. "Het is ook nooit de bedoeling geweest de laptop te commercialiseren", zegt Habraken. "Het leek ons gewoon een leuk project."

Momenteel zijn vijf studenten elektromechanica, elektriciteit en elektronica aan het project bezig. Alles is berekend en uitgetest, maar de echte proefrit vindt pas volgende week plaats. "Ik ben er bijna zeker van dat het zal werken", zegt Habraken. Als de gocartlaptop af is, zal de KHK als enige Belgische instelling meedingen naar de hoofdprijs van de Intelwedstrijd. Ook in Italië, Spanje, Nederland en Duitsland zijn studenten volop bezig met de voltooiing van hun project.

Misschien handig voor de vakantieganger aan zee die zijn werk niet kan laten liggen