Direct naar artikelinhoud

Bulgaarse leraars gaan in zwijgstaking

Sofia l De Bulgaarse leraars zijn ontevreden over hun karige loon van 150 euro per maand en organiseren daarom een stakingsdag waarop ze zullen lesgeven zonder te spreken.

De Bulgaarse leraars willen deze week in hun klassen enkel het bord en een krijtje te gebruiken om uitleg en les te geven. Ze zijn van plan om geen woord zeggen. Het is de zoveelste manier van staken die ze uitproberen. Vorig jaar hielden de leraars een driedaagse hongerstaking. Dit jaar dus een zwijgstaking. Andere acties in dit nieuwe schooljaar omvatten: een aantal orthodoxe misvieringen en avondwakes (bidden voor een hoger loon) en een autorally.

Honderd vijftig euro per maand verdienen de leraars. Zelfs naar Bulgaarse normen is dat erg weinig. Het gemiddelde weekloon bedraagt in Bulgarije 43 euro. Ter vergelijking: brood en vleesproducten zijn in het land ongeveer tweeëneenhalf keer goedkoper als in België. Maar melk en kaas bijvoorbeeld zijn slechts een derde goedkoper.

Leraar elektriciteit Sachko Popov glimlacht: "Jonge mensen worden in ons land alleen nog leraar als ze echt niets anders vinden. Het is niet iets om trots op te zijn - integendeel." Sachko is begin zestig en te oud om zijn leven nog om te gooien. Hij heeft een paar jaar geprobeerd om bij te verdienen door verzekeringen te verkopen. Maar verzekeringen waren zijn ding niet. Hij is een man met handen. En dus klust hij nu vooral bij als veel gevraagde en betrouwbare elektricien.

In de privésector gaan de lonen wel snel omhoog, in Bulgarije met 14 procent en in Roemenië zelfs met 24 procent. Het Europese gemiddelde bedraagt 2,5 procent. Vooral het van elkaar afsnoepen van werknemers, getrainde informatici bijvoorbeeld, drijft de prijzen op de arbeidsmarkt de hoogte in. Daardoor slaagt de overheid er steeds moeilijker in om jonge werkkrachten aan te trekken.

Op de vraag hoe Sachko deze week zijn leerlingen al zwijgend in het gareel zal houden, antwoordt hij met een brede lach: "Ik ben er zeker van dat er een paar tussen zitten die al hebben gewed: hoe lang voor we hem kunnen laten vloeken? Ik hoop vooral dat er weer niet te veel ouders zullen komen klagen over het feit dat we onverantwoordelijk zouden zijn, slechte voorbeelden voor hun kinderen. Als de lonen zo laag blijven hebben ze straks helemaal geen voorbeelden meer." (LD)